www.villanyharfa.hu

imperfectum: Téged vár a szívem / Szentlélek: Jönnöd kell!

Simon András: KettesbenAlig sejtettük, hogy a 2020-as év a koronavírus-járványról, s egyúttal civilizációnk újragondolásának kényszeréről fog szólni. Ahogy a világ, benne egyházunk is folyamatosan keresi a megújulás lehetőségét, s talán épp e különös adventben találja meg, amikor nincsenek nagyrendezvények, a vásárlási láz csillapul, s végre van időnk csendben várni az Urat. Más évek decemberi rohanásában talán kevéssé hallottuk volna meg szelíd hangját, de most különösen is érdemes felfigyelnünk az imperfectum és a Szentlélek együttes egyaránt két éve megjelent adventi lemezére.

Sillye Jenő: Jézus anyja, Mária

Sillye Jenő: Jézus anyja, Mária (1987)Mária igen-je az üdvtörténet egyik, ha nem a legfontosabb pillanata. Egy fiatal, szerény lány, aki jelet kap, s bár nem egészen érti Isten tervét, vonakodás nélkül elfogadja azt. Ez az egészen rendkívüli hit-lépés, ami miatt tiszteljük Máriát, ám az kevésbé tudatosul bennünk, hogy a Szent Szűznek későbbi élete során mennyit kellett küzdenie, hogy újra és újra megerősíthesse Gábriel arkangyalnak egykor kimondott igen-jét. Sillye Jenő Jézus anyja, Mária című művét sok más erénye mellett főleg ennek megmutatása teszi a műfaj egyik legjelentősebb alkotásává. Az oratorikus dalciklus bő harminc éve született, s épp húsz éve készült belőle stúdiófelvétel.

Boanergész: Készítsétek az Úr útját! / Olgyay: Domb mögött

Boanergész együttesA keresztény könnyűzene, legyen bár pontos elnevezése vagy helye és szerepe máig vita tárgya, kétségkívül élő zenei köznyelvként létezik és hat. A kezdetek másolt-kazettás, stencilszöveges, kézzel kottázós mozgalmi lendülete után a műfaj új lehetőségeket kapott a rendszerváltozással. Manapság, a nagykoncertek és a CD-lemez utáni facebook-korban a gitáros egyházi muzsika széttartóbb, mint valaha, melyre jó példa a Boanergész együttes, valamint Olgyay Gábor legújabb, tavaly év végén megjelent minialbuma.

Sillye Jenő: Értem is meghalt

Sillye Jenő: Értem is meghalt (1972)Tán az eltelt csaknem félévszázad, tán az időközben elért lelki és zenei teljesítmények teszik: a magyar keresztény könnyűzene óhatatlanul klasszicizálódik. S legfőképpen Sillye Jenő 1969-től íródó életműve, mely a műfaj fejlődésére meghatározó, több esetben szinte kizárólagos hatást gyakorolt.

Korál-sziget: Electric

Korál-sziget: Electric (2016)Mire ezek a sorok megjelennek, a reformáció ötszázadik évfordulójának szóló ünnepségek és megemlékezések javán már túl leszünk, ám a seregnyi esemény között érdemes odafigyelni két, nemrégiben megjelent lemezre: Gryllus Dániel Tíz példázat, valamint a Korál-sziget együttes Electric című albuma unalmas múltidézés helyett jelenvalóvá teszi a lutheri örökséget. Az idősebbik Gryllus testvér legújabb bibliás lemezéről már volt szó ehelyütt, térjünk ki tehát a Korál-sziget friss albumára.

Gryllus: Tíz példázat

Gryllus: Tíz példázat (2017)„Jézust fölösleges ábrázolni ott, ahol ámuló és megindult arcok vannak.” Ezért nem látjuk az Urat színről színre Borsos Miklós tusrajzán. Csak a Jézus tanítását hallani akaró emberek néhány vonással teremtett alakját. A képzőművész – iménti mondata szellemében – Krisztus szemszögéből rajzolta meg a hegyi beszéd érkező hallgatóságát azon a képen, amely most Gryllus Dániel új bibliai lemezének borítóján találta meg méltó helyét.

Taizé: Laudemus Deum

Taizé: Laudemus Deum (2017)Nem könnyű megmondani, hogy tizenkét évvel az alapító, Roger Schutz halála után merre tart ma a Taizéi Mozgalom. S lehet, hogy naivitás egy friss hangfelvételtől válaszokat várni, ám a Laudemus Deum címmel idén tavasszal megjelent új, magyar nyelvű album mégiscsak jelez valamit – miközben nem több és nem kevesebb, mint egy komoly odafigyeléssel, imádságos légkörben felvett, kiváló lemez.

Golgota: A kegyelem húrjain / Helyes_Beat: Örökkévaló

golgota-2015-a-kegyelem-hurjain-helyes_beat-2016-orokkevalo-salemwebnetwork.comNagyhét és Húsvét – az egyházi év talán legkiemelkedőbb időszakában különös erővel rezonál belső világunk a liturgiában megszólaló gregoriánra, valamint az egyházzene-irodalom nagyjainak, Palestrinának vagy Bachnak idevonatkozó műveire. Hozzátehet-e bármit is e művészi-lelki kincsekhez az utóbbi száz év zenei termése? Ami a nagyheti liturgiát magát illeti, talán kevéssé, ám ami a komoly, összeszedett átelmélkedést, nos, ebben bizonyosan segít a Golgota dicsőítő csoport A kegyelem húrjain, illetve a Helyes_Beat Örökkévaló című, nemrég megjelent albuma.

Máriáss Péter: Föl is föltekinte

Máriáss Péter: Föl is föltekinte (2016)A művészi színvonal mindig megsínyli a hamari munkát – ebbe a hibába Máriáss Péter, az archaikus népi imádságok hűséges megzenésítője biztosan nem esik bele, ám legutóbbi jelentkezése óta a szokásosnál is hosszabb lélegzetet vett. A hat évnyi hallgatás után, tavaly decemberben megjelent Föl is föltekinte című album azonban minden várakozást túlszárnyalva röpteti meg lelkünket.

Vedres Csaba: Miserere

Miserere2016. szeptember 26-án mutatták be Vedres Csaba zeneszerző az irgalmasság szentévében elkészült Miserere című 50 perces oratóriumát a pécsi Kodály Központban. A továbbiakban dr. Bozsai Gábor ismertetése olvasható, mely a Parlando folyóiratban jelent meg.

Illés Lajos: Velünk az Isten / Vukán György: Missa ad Dominum Jesum Christum

A misztérium vonzásában

Forrás: liturgiaesido.pirin.huHuszonöt év bizony már zenetörténeti távlat: ennyi idő alatt akár remekműveket is könnyen feledésre ítélhet a hálátlan utókor. Bár elsősorban nem ezirányú munkáikról ismerjük őket, Illés Lajos és Vukán György egyaránt komoly mértékben járult hozzá a kortárs magyar szakrális zenéhez. A negyedszázada bemutatott Velünk az Isten rockoratórium, illetve a Missa ad Dominum Jesum Christum misekompozíció nem csupán keletkezésének idejében, hanem szándékaiban és részben zenei megfogalmazásában is osztozik. Felidézésükkel egyúttal szerzőikre is emlékezünk.

Olgyay Gábor: Naphimnusz

Olgyay GáborLehet-e találóbb vállalás a Ferenc pápa meghirdette irgalmasság szentévében, az általa kiadott Laudato si teremtésvédelmi enciklika idején, mint megzenésíteni Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát? Olgyay Gábor tavaly elkészült műve nem csupán aktualizál, hanem a szerzői életmű betetőzéseként a kortárs magyar egyházzenében is új utakat nyit.

Pipó József: Reményem, boldogságom

Várva várt lélekemelő zenés album

Pipó József: Reményem, boldogságom (2015)

Velem együtt bizonnyal évek óta sok zenekedvelő egyre türelmetlenebbül tette fel a kérdést: mikor jelenteti meg végre dalait hangfelvételen Pipó József? Eddig reménykedtünk, most viszont boldogok lehetünk: megjelent a dalszerző Reményem, boldogságom című lemeze.

imperfectum: Értem áldozta Ő az életét

imperfectum: Értem áldozta Ő az életét (2015)Az imperfectum együttes, noha nagyjából másfél évtizedes története során többféle felállást és stílusváltást is megért, nemrég visszatért oda, amiben mindig a legerősebb volt: élő felvételt adott ki egy közelmúltbeli zenei áhítatáról. Aki ismeri a zenekar kezdeti próbálkozásait, az tudja, hogy még a stúdiólemezek előtt hasonló felfogásban született amatőrfelvételek terjedtek az imperfectum imaóráiról. Habár az énekhang néhol elcsuklott, a gitár elhangolódott, a hangszerek itt-ott tévesztettek, igazi Lélek-érintette zenét hallhattunk. Ugyanez kiérezhető a tavalyi nagyszerdai zenei áhítaton készített felvételből, melynek a zenekar az Értem áldozta Ő az életét címet adta.

The Neal Morse Band: The Grand Experiment

The Neal Morse Band: The Grand Experiment (2015)Mindig kockázatos, ha valaki elhagyja saját komfortzónáját, ám egy művésznek időről időre szüksége van rá, ha meg akarja őrizni frissességét. Neal Morse már a második komoly változtatást hajtja végre pályáján, melynek friss bizonyítéka az idei év elején megjelent, árulkodó című The Grand Experiment album.

Sillye Jenő – Kovács Gábor: Perzsa oratórium

Simon András: Csillag gyúlt a sötét égen„Az Ige testté lett” – lényege szerint a János-evangélium prológusának e mondatát (Jn 1,14) bontja ki Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratórium című műve, mely keletkezése után nem sokkal nemcsak az ismert keresztény dalszerző életművében, hanem a papköltővel közösen írt, nagyobb lélegzetű darabok között is méltatlanul elsikkadt. Pedig a Perzsa oratórium mindenképp érdemes figyelmünkre: ahogy a Kristályóriás és a Jöjj, Lángoló! rendre szokatlan megközelítésben meséli el a húsvéti, illetve pünkösdi eseményeket, jelen darabunk, ha lehet, még formabontóbb, ugyanis következetesen szembemegy mindazzal, amit egy hagyományos, Jézus születéstörténetét feldolgozó karácsonyi pásztorjátéktól elvárnánk.

Neal Morse: Songs From November

Neal Morse: Songs From November (2014)Az örökmozgó Neal Morse nem csupán zenei tehetségével, hanem szokatlan termékenységével is kitűnik a kortárs amerikai rock mezőnyéből: projektről projektre ugrál, rendre nagylemezek sorát tölti meg nagyívű szerzeményeivel, miközben legszemélyesebb dalait saját neve alatt adja ki. A tizenkét éve megtért, főként neoprogresszív rockot művelő zenész ezúttal másokra hagyta a hosszan terjengő, összetett fogalmazásmódot, és Songs From November név alatt egészen egyszerű dalcsokorral jelentkezett.

Cédrus: Ég, világ

Cédrus: Ég, világ (2001)Úgy jött szembe velem ez a lemez, mint a robogó mozdony, és egyből leterített. Felüdítő fuvallat a közhelyekből épülő műfaj sokszor önismétlő áradatában, s egyben felkavaró vihar a kifejezés szokatlan intenzitása okán. Tizenkét remekbeszabott dal, eszméltető mélységek, fölényes stílusérzék, egységes üzenet – az evangélikus Cédrus együttes Ég, világ címmel megdöbbentően érett munkát rakott le az asztalra 2001-ben.

Rőmer Károly: A láthatáron túl

Rőmer Károly: A láthatáron túl (2014)Műfajunk nagy, közös adóssága, hogy Rőmer Károlynak még mindig nem jelent meg igazi szerzői lemeze. Az ezredforduló környékén felbukkant ugyan a boltok polcain egy Ünneplek, éneklek elnevezésű album szerzőnk nevével, ám az inkább egyfajta karizmatikus dal-válogatásnak tekinthető, két Rőmer-szerzeménnyel. S ott van még az 1994-ben megjelent Megtört kenyér, kitöltött bor című kazetta, mely nagyívű koncepciója és lelkigyakorlattal felérő hatása ellenére méltatlanul elsikkadt. Habár az idén kiadott A láthatáron túl koncertfelvételen nem kizárólag Rőmer-dalok sorakoznak, mégis sokat enyhít ínségünkön, hiszen bevezet zenészünk különleges világába.

Sillye Jenő – Kovács Gábor: Jöjj, Lángoló!

Simon András: A Lélek hatalma alattSillye Jenő dalszerzői pályájának kétségkívül különleges időszaka volt a Kovács Gábor papköltővel való együttműködés, mely egyúttal egybeesett énekesünknek az egyszerű gitáros daloktól a nagyívűbb formák iránt elmozduló érdeklődésével, s ezt egy negyvenfős állandó kórus és kamarazenekar megszervezése és szolgálata is bizonyította. Az életmű oratóriumainak legnagyobb részét termő időszaknak a pünkösdi témájú Jöjj, Lángoló! című misztériumjáték egyik utolsó, kissé túlérett gyümölcse.