www.villanyharfa.hu

Korál-sziget: Electric

Korál-sziget: Electric (2016)Mire ezek a sorok megjelennek, a reformáció ötszázadik évfordulójának szóló ünnepségek és megemlékezések javán már túl leszünk, ám a seregnyi esemény között érdemes odafigyelni két, nemrégiben megjelent lemezre: Gryllus Dániel Tíz példázat, valamint a Korál-sziget együttes Electric című albuma unalmas múltidézés helyett jelenvalóvá teszi a lutheri örökséget. Az idősebbik Gryllus testvér legújabb bibliás lemezéről már volt szó ehelyütt, térjünk ki tehát a Korál-sziget friss albumára.

Gryllus: Tíz példázat

Gryllus: Tíz példázat (2017)„Jézust fölösleges ábrázolni ott, ahol ámuló és megindult arcok vannak.” Ezért nem látjuk az Urat színről színre Borsos Miklós tusrajzán. Csak a Jézus tanítását hallani akaró emberek néhány vonással teremtett alakját. A képzőművész – iménti mondata szellemében – Krisztus szemszögéből rajzolta meg a hegyi beszéd érkező hallgatóságát azon a képen, amely most Gryllus Dániel új bibliai lemezének borítóján találta meg méltó helyét.

Taizé: Laudemus Deum

Taizé: Laudemus Deum (2017)Nem könnyű megmondani, hogy tizenkét évvel az alapító, Roger Schutz halála után merre tart ma a Taizéi Mozgalom. S lehet, hogy naivitás egy friss hangfelvételtől válaszokat várni, ám a Laudemus Deum címmel idén tavasszal megjelent új, magyar nyelvű album mégiscsak jelez valamit – miközben nem több és nem kevesebb, mint egy komoly odafigyeléssel, imádságos légkörben felvett, kiváló lemez.

Golgota: A kegyelem húrjain / Helyes_Beat: Örökkévaló

golgota-2015-a-kegyelem-hurjain-helyes_beat-2016-orokkevalo-salemwebnetwork.comNagyhét és Húsvét – az egyházi év talán legkiemelkedőbb időszakában különös erővel rezonál belső világunk a liturgiában megszólaló gregoriánra, valamint az egyházzene-irodalom nagyjainak, Palestrinának vagy Bachnak idevonatkozó műveire. Hozzátehet-e bármit is e művészi-lelki kincsekhez az utóbbi száz év zenei termése? Ami a nagyheti liturgiát magát illeti, talán kevéssé, ám ami a komoly, összeszedett átelmélkedést, nos, ebben bizonyosan segít a Golgota dicsőítő csoport A kegyelem húrjain, illetve a Helyes_Beat Örökkévaló című, nemrég megjelent albuma.

Máriáss Péter: Föl is föltekinte

Máriáss Péter: Föl is föltekinte (2016)A művészi színvonal mindig megsínyli a hamari munkát – ebbe a hibába Máriáss Péter, az archaikus népi imádságok hűséges megzenésítője biztosan nem esik bele, ám legutóbbi jelentkezése óta a szokásosnál is hosszabb lélegzetet vett. A hat évnyi hallgatás után, tavaly decemberben megjelent Föl is föltekinte című album azonban minden várakozást túlszárnyalva röpteti meg lelkünket.

Vedres Csaba: Miserere

Miserere2016. szeptember 26-án mutatták be Vedres Csaba zeneszerző az irgalmasság szentévében elkészült Miserere című 50 perces oratóriumát a pécsi Kodály Központban. A továbbiakban dr. Bozsai Gábor ismertetése olvasható, mely a Parlando folyóiratban jelent meg.

Illés Lajos: Velünk az Isten / Vukán György: Missa ad Dominum Jesum Christum

A misztérium vonzásában

Forrás: liturgiaesido.pirin.huHuszonöt év bizony már zenetörténeti távlat: ennyi idő alatt akár remekműveket is könnyen feledésre ítélhet a hálátlan utókor. Bár elsősorban nem ezirányú munkáikról ismerjük őket, Illés Lajos és Vukán György egyaránt komoly mértékben járult hozzá a kortárs magyar szakrális zenéhez. A negyedszázada bemutatott Velünk az Isten rockoratórium, illetve a Missa ad Dominum Jesum Christum misekompozíció nem csupán keletkezésének idejében, hanem szándékaiban és részben zenei megfogalmazásában is osztozik. Felidézésükkel egyúttal szerzőikre is emlékezünk.

Olgyay Gábor: Naphimnusz

Olgyay GáborLehet-e találóbb vállalás a Ferenc pápa meghirdette irgalmasság szentévében, az általa kiadott Laudato si teremtésvédelmi enciklika idején, mint megzenésíteni Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát? Olgyay Gábor tavaly elkészült műve nem csupán aktualizál, hanem a szerzői életmű betetőzéseként a kortárs magyar egyházzenében is új utakat nyit.

Pipó József: Reményem, boldogságom

Várva várt lélekemelő zenés album

Pipó József: Reményem, boldogságom (2015)

Velem együtt bizonnyal évek óta sok zenekedvelő egyre türelmetlenebbül tette fel a kérdést: mikor jelenteti meg végre dalait hangfelvételen Pipó József? Eddig reménykedtünk, most viszont boldogok lehetünk: megjelent a dalszerző Reményem, boldogságom című lemeze.

imperfectum: Értem áldozta Ő az életét

imperfectum: Értem áldozta Ő az életét (2015)Az imperfectum együttes, noha nagyjából másfél évtizedes története során többféle felállást és stílusváltást is megért, nemrég visszatért oda, amiben mindig a legerősebb volt: élő felvételt adott ki egy közelmúltbeli zenei áhítatáról. Aki ismeri a zenekar kezdeti próbálkozásait, az tudja, hogy még a stúdiólemezek előtt hasonló felfogásban született amatőrfelvételek terjedtek az imperfectum imaóráiról. Habár az énekhang néhol elcsuklott, a gitár elhangolódott, a hangszerek itt-ott tévesztettek, igazi Lélek-érintette zenét hallhattunk. Ugyanez kiérezhető a tavalyi nagyszerdai zenei áhítaton készített felvételből, melynek a zenekar az Értem áldozta Ő az életét címet adta.

The Neal Morse Band: The Grand Experiment

The Neal Morse Band: The Grand Experiment (2015)Mindig kockázatos, ha valaki elhagyja saját komfortzónáját, ám egy művésznek időről időre szüksége van rá, ha meg akarja őrizni frissességét. Neal Morse már a második komoly változtatást hajtja végre pályáján, melynek friss bizonyítéka az idei év elején megjelent, árulkodó című The Grand Experiment album.

Sillye Jenő – Kovács Gábor: Perzsa oratórium

Simon András: Csillag gyúlt a sötét égen„Az Ige testté lett” – lényege szerint a János-evangélium prológusának e mondatát (Jn 1,14) bontja ki Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratórium című műve, mely keletkezése után nem sokkal nemcsak az ismert keresztény dalszerző életművében, hanem a papköltővel közösen írt, nagyobb lélegzetű darabok között is méltatlanul elsikkadt. Pedig a Perzsa oratórium mindenképp érdemes figyelmünkre: ahogy a Kristályóriás és a Jöjj, Lángoló! rendre szokatlan megközelítésben meséli el a húsvéti, illetve pünkösdi eseményeket, jelen darabunk, ha lehet, még formabontóbb, ugyanis következetesen szembemegy mindazzal, amit egy hagyományos, Jézus születéstörténetét feldolgozó karácsonyi pásztorjátéktól elvárnánk.

Neal Morse: Songs From November

Neal Morse: Songs From November (2014)Az örökmozgó Neal Morse nem csupán zenei tehetségével, hanem szokatlan termékenységével is kitűnik a kortárs amerikai rock mezőnyéből: projektről projektre ugrál, rendre nagylemezek sorát tölti meg nagyívű szerzeményeivel, miközben legszemélyesebb dalait saját neve alatt adja ki. A tizenkét éve megtért, főként neoprogresszív rockot művelő zenész ezúttal másokra hagyta a hosszan terjengő, összetett fogalmazásmódot, és Songs From November név alatt egészen egyszerű dalcsokorral jelentkezett.

Cédrus: Ég, világ

Cédrus: Ég, világ (2001)Úgy jött szembe velem ez a lemez, mint a robogó mozdony, és egyből leterített. Felüdítő fuvallat a közhelyekből épülő műfaj sokszor önismétlő áradatában, s egyben felkavaró vihar a kifejezés szokatlan intenzitása okán. Tizenkét remekbeszabott dal, eszméltető mélységek, fölényes stílusérzék, egységes üzenet – az evangélikus Cédrus együttes Ég, világ címmel megdöbbentően érett munkát rakott le az asztalra 2001-ben.

Rőmer Károly: A láthatáron túl

Rőmer Károly: A láthatáron túl (2014)Műfajunk nagy, közös adóssága, hogy Rőmer Károlynak még mindig nem jelent meg igazi szerzői lemeze. Az ezredforduló környékén felbukkant ugyan a boltok polcain egy Ünneplek, éneklek elnevezésű album szerzőnk nevével, ám az inkább egyfajta karizmatikus dal-válogatásnak tekinthető, két Rőmer-szerzeménnyel. S ott van még az 1994-ben megjelent Megtört kenyér, kitöltött bor című kazetta, mely nagyívű koncepciója és lelkigyakorlattal felérő hatása ellenére méltatlanul elsikkadt. Habár az idén kiadott A láthatáron túl koncertfelvételen nem kizárólag Rőmer-dalok sorakoznak, mégis sokat enyhít ínségünkön, hiszen bevezet zenészünk különleges világába.

Sillye Jenő – Kovács Gábor: Jöjj, Lángoló!

Simon András: A Lélek hatalma alattSillye Jenő dalszerzői pályájának kétségkívül különleges időszaka volt a Kovács Gábor papköltővel való együttműködés, mely egyúttal egybeesett énekesünknek az egyszerű gitáros daloktól a nagyívűbb formák iránt elmozduló érdeklődésével, s ezt egy negyvenfős állandó kórus és kamarazenekar megszervezése és szolgálata is bizonyította. Az életmű oratóriumainak legnagyobb részét termő időszaknak a pünkösdi témájú Jöjj, Lángoló! című misztériumjáték egyik utolsó, kissé túlérett gyümölcse.

Sillye Jenő és barátai: Álmaimból, lelkemből

Sillye Jenő és barátai: Álmaimból, lelkemből (1994)Ha azt állítom, nosztalgiázás, tiltakoznak a rajongók: a dalok most is élnek és hatnak. Ha azt állítom, kordokumentum, az alkotó szerényen hárít: ő csupán egy dalszerző-énekes. Ha pedig azt állítom, best of-gyűjtemény, maga a diszkográfia cáfol meg: három, majd kilenc évvel később egyaránt megjelent egy-egy bevallott válogatáslemez az életmű legjobb(nak ítélt) dalaiból. Sillye Jenő és barátai Álmaimból, lelkemből című, kazettán megjelent albumára mégis illik bizonyos szempontból mindhárom iménti jelző, már csak azért is, mert miközben hallgatom, ámulva jövök rá a borítón található kiadási évre pillantva, hogy a lemez immár húszéves.

Townscream: Nagyvárosi ikonok

Townscream: Nagyvárosi ikonok (1997)Tizenöt éve, 1999-ben szüntette be működését a magyar rocktörténet talán legpechesebb zenekara. Habár a Townscream együttes a koncertlehetőségek hiánya mellett Vedres Csaba előző zenekarának, az After Cryingnak árnyékával is mindvégig küzdött, egyetlen lemezével, az 1997-ben megjelent Nagyvárosi ikonok című albummal mégis maradandót alkotott: rocklemez nem szólt még ilyen átható erővel a nagyvárosi lét elidegenítő hatásáról.

Stryper: No More Hell To Pay

Stryper: No More Hell To pay (2013)Emlékszünk-e még a Europe együttes Final Countdown-jára? Fülbemászó, mégis kemény zene, bravúros hangszerbűvölés, extravagáns fellépőruhák, lobogó hajzuhatagok, elképesztő pirotechnika, s persze pózolás minden mennyiségben – a nyolcvanas évek glam-metáljának összes jellemzőjét egybesűríti e gigantikus sikerű dal, melynek szintidallamát és gitárszólóját azóta is számtalan kamaszsrác próbálgatta otthon, a haveroktól kölcsönkért vagy a szülőktől karácsonyra kikönyörgött hangszeren. Az azonban már kevesebbekhez jutott el ide, Közép-Európába, hogy a műfaj egyik zászlóvivője bizony egy keresztény együttes volt. A Stryper egyszerre terjesztette el a dallamos metál stílusjegyeit és fogadtatta el széles tömegekkel a keresztény üzenetet.

Fodor Tamás, Bayer Róbert: Eljöttünk Hozzád

Simon András: A Mindenség szívébenLegkésőbb advent elején szinte minden hazai gitáros énekkar elkezd felkészülni az esedékes pásztorjátékra, hiszen a szenteste délutánján, többnyire a templomban tartott karácsonyi műsor bizony zenei kíséretet kíván. Az epizodikus evangéliumi történet illusztrálásához leginkább egy sokféle forrásból összeválogatott dalcsokor a legkézenfekvőbb, ám egyre több helyen hangzik fel összekomponált, esetleg teljes egészében saját szerzésű karácsonyi misztériumjáték. Ebből az egyre növekvő – itt-ott hanghordozón is megjelenő – kínálatból emelkedik ki Fodor Tamás és Bayer Róbert Eljöttünk Hozzád című, 1998-ban megjelent karácsonyi dalciklusa, több tekintetben is.