www.villanyharfa.hu

Ében: Lélekképek / Veron & András: Dicséretek / Máriáss: Ki ez imádságot elmondja velem...

Három új, bibliai ihletettségű lemezről 

Borsos Miklós: Zsoltárok (1976)Sokat gondolkodom mostanság arról, kézbe adhatóak-e még ezredéves súlyú, veretes szövegeink, melyekből őseink hite táplálkozott. Nem változott-e meg a kor olyan radikálisan, hogy felkínáló és befogadó kölcsönös értetlenségben megy el egymás mellett? A kérdésre szerencsére születnek még izgalmas válaszkísérletek: a közelmúltban három olyan zenealbum is megjelent, mely korszerű köntösbe próbálja öltöztetni hitünk foglalatát.

Ében: Lélekképek (2023)A református hátterű, erdélyi Ében együttes idén áprilisban hozta ki debütáló lemezét Lélekképek címmel, s már első hallgatáskor feltűnő a tagok zenei felkészültsége. A csapat magabiztosan mozog a jazz különféle irányzataiban, de bossa novát, ragtime-ot és funky-s ízeket is hallhatunk az összesen 11 dalt tartalmazó korongon. A valódi kérdés inkább az, illik-e ez a zenei univerzum a zsoltárok könyvének súlyos, gyakran drámai sűrűségű soraihoz. Bár néhány stílusválasztás bizony vitatható (Várom az Urat, Az Úr az én pásztorom), a zenekar bebizonyítja, lehet még további mélységeket adni a zsoltáros imádságokhoz. Feltűnő ugyanakkor, hogy a zenekar leginkább akkor van elemében, amikor kortárs magyar költők verseit veszi elő: Túrmezei Erzsébet, Reményik Sándor és Pilinszky János egy-egy költeményének megzenésítése rendre túlnövi a hagyományos dalformát, s az itt megnyilvánuló zenei ábrázolóerő egészen ígéretes lehetőségeket tartogat a csapat fejlődési pályáján.

Veron & András: Dicséretek (2022)Szűkebb zenei amplitúdóval, ám hasonló tudatossággal formálja meg muzsikáját a Veron & András nevű alkalmi formáció, amely jazz- és népzenei irányból közelített Lackfi János költő zsoltárparafrázisaihoz. A Dicséretek címmel még tavaly év végén megjelent album mindvégig világos koncepció mentén, szelíd zenei alátámasztással röpteti meg az ősi erejű, ugyanakkor korszerűvé átfogalmazott imádságokat. Sehol egy magamutogató szóló vagy öncélú hangszeres betét, s ez így van jól. A kiegyensúlyozott, bensőséges kamarazene okosan teremti meg az Istenre figyelés közegét, s ki-kiragyog belőle egy közismert népi dallam (Magasztallak minden felett, Szárnyad alá), egy-egy velős megfogalmazás (Olyan, mint a Sion hegye, Az élet könyve) vagy egy izgalmas hangszerkíséret-megoldás (Édes az Úr szava, Mikor az Úr hazahozott).

Máriáss Péter: Ki ez imádságot elmondja velem... (2022)Több évtizedes zenei szolgálattal a háta mögött már rég nincs mit bizonyítania, Máriáss Péter és zenekara azonban olyan frissességgel szólal meg legújabb, Ki ez imádságot elmondja velem… címmel megjelent albumán, hogy azon csak álmélkodni lehet. Már a hat évvel ezelőtti, Föl is föltekinte című korong is jelezte a változást: a magyar népi imádságokkal örök szövetséget kötő szerző túllépett az őt ihlető zenei műfajok határain. A legújabb szerzeményekben népi ihletettség, örvénylő rock, katartikus líra, jazzes lazaság és szilaj energiák forrnak össze biztonságban, olyan egységes univerzumot alkotva, mely szemernyi kétség nélkül emeli tovább a századok távolából hozzánk szóló, gyakran archaikus, mégis eszméltetően eleven szövegeket. Igazi rockos húzóerővel dörren meg a Teremtés, imára kulcsolja a kezünket a Tengerjárók csillaga, elámít a Folyik, folyik sebes víz dramaturgiai tudatossága, feldob a Mikor Jézus földön járt jiddis örömzenéje, megrendítő letisztultsággal szólal meg a címadó tétel és a Jézus az asztalnál eszik, a lemezt pedig egy népi regölés-töredék pompás megzenésítése fogja finom keretbe (Csodafiú szarvas, Alusztok-é boldogok).

Sokat gondolkodom mostanság arról, kézbe adhatóak-e még ezredéves súlyú, veretes szövegeink, melyekből őseink hite táplálkozott. Nem változott-e meg a kor olyan radikálisan, hogy felkínáló és befogadó kölcsönös értetlenségben megy el egymás mellett? Ha hitehagyott korunkban van esélye még a valódi megtérésnek, akkor mindehhez kiváló eszköz az imént tárgyalt három album: úgy adják kezünkbe hitünk foglalatát, hogy annak korszerű elevenségétől hívő és kereső egyaránt felüdülhet.

Ében: Lélekképek, szerzői kiadás, 47 perc, 2023
Veron & András: Dicséretek, Gryllus Kiadó, 32 perc, 2022
Máriáss Péter: Ki ez imádságot elmondja velem..., szerzői kiadás, 37 perc, 2022

Paksa Balázs

(Megjelent: Új Ember, 2023. június)