www.villanyharfa.hu

DÚR könyv és ZsolTÁR projekt

DÚR énekeskönyv (2019)A műfajban sokak által „kék könyvként” ismert Énekelj az Úrnak! megjelenése után két évtizeddel új kottaválogatás készült a keresztény könnyűzene művelői számára DÚR címmel. A 2019. novemberében megjelent könyv nyomtatott formája ingyen igányelhető itt, és teljes tartalma megtalálható az interneten. Külön értéke a kötetnek, hogy a bevezetőben röviden összefoglalja a keresztény könnyűzene liturgiában való alkalmazásának feltételeit, előírásait; ez a világhálón is elolvasható. A szerkesztők többféle bontásban megtekinthetővé, meghallgathatóvá és letölthetővé tették a kottakönyv anyagát, érdemes böngészni!

Liturgikus énektár gitárkísérettel

liturgikus_enektarNépénekek gitárkísérettel? Első pillantásra meglepőnek tűnik, pedig e törekvésnek nagyon is helye van itt, a Villanyhárfán is. Laczó Zoltán Vince zeneszerző elsősorban hittanárok részére állított össze Liturgikus énektár címmel egy praktikus és igényes gyűjteményt, melyből legismertebb és legfontosabb énekeink gitárkísérettel is megtaníthatók. Gregorián a miseordinárium kötelező tételeinél, az Úr imája és néhány parafrázis kapcsán szerepel a könyvben, a többi ének a magyar strófikus népénekkincs darabjait öleli fel. A kötetből több részlet megtekinthető a zeneszerző saját honlapján, illetve megvásárolható az Új Ember Kiadó webboltjában.

Direktórium 2012–2013

direktorium_2012-2013A Direktórium egyfajta liturgikus naptár, segédlet, amely a mise és a zsolozsma végzésének rendjéről ad tájékoztatást. Elsősorban papoknak és zsolozsmázó szerzeteseknek készül, de haszonnal forgathatja mindenki, aki a liturgián szolgál; többek között kántorok és gitáros misén zenélők is.

Sablon az énekrendhez

enekrend_mintaAkár énekeskönyveket, akár saját füzetet vagy külön arra az alkalomra nyomtatott kottákat használ egy zenekar a gitáros misén, mindenképp jól jön egy papírcetli az énekek listájával, amelyen nyomon követhetjük, melyik dal következik, melyik lapot kell előkészíteni, vagy melyik énekeskönyvet hányadik oldalon kell fellapozni. Ehhez készítettünk egy kis segédletet, egy kitölthető sablont.

Énekszám-átváltó táblázat

konyvekNépszerű énekeinkből több válogatás is megjelent az évek során. A zenei szolgálatra való felkészülésben ez néha kavarodást okoz: a kiválasztott dalt vajon melyik énekeskönyvben találjuk meg, és milyen szám alatt, hányadik oldalon? Hogy segítsük az eligazodást, készítettünk két táblázatot a legnépszerűbb énekeskönyvek számozásaival, egyet a gitáros, egyet az orgonás énekeknek.

Legális szoftverek

Legális szoftverekKépzeljük el, hogy egy templom szerencsés zenekara egy adományozótól projektort és laptopot kapott, hogy segítse az énekszövegek kivetítését, és más, a zenei szolgálattal és a közösségi élettel kapcsolatos feladatokat. A számítógép azonban üres, legfeljebb operációs rendszer van rajta, vagy még az sem, a plébániának pedig nincs pénze drága szoftverekre. Rettentően visszás volna a templomi eszközt másolt, illegális programokkal működtetni, igaz?

Elektronikus könyvek

PPEKA Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban sok hasznos könyvet és segédanyagot találunk a liturgia és zene témakörében. Ezek súgófájl (hlp) vagy egyszerű szöveg (txt) formátumban letölthetők.