www.villanyharfa.hu

Golgota: A kegyelem húrjain / Helyes_Beat: Örökkévaló

golgota-2015-a-kegyelem-hurjain-helyes_beat-2016-orokkevalo-salemwebnetwork.comNagyhét és Húsvét – az egyházi év talán legkiemelkedőbb időszakában különös erővel rezonál belső világunk a liturgiában megszólaló gregoriánra, valamint az egyházzene-irodalom nagyjainak, Palestrinának vagy Bachnak idevonatkozó műveire. Hozzátehet-e bármit is e művészi-lelki kincsekhez az utóbbi száz év zenei termése? Ami a nagyheti liturgiát magát illeti, talán kevéssé, ám ami a komoly, összeszedett átelmélkedést, nos, ebben bizonyosan segít a Golgota dicsőítő csoport A kegyelem húrjain, illetve a Helyes_Beat Örökkévaló című, nemrég megjelent albuma.

Golgota: A kegyelem húrjain (2015)Amikor feltesszük a legfrissebb, bő egy esztendeje kiadott Golgota-lemezt, az főként visszafogottsággal kelt meglepetést. S e visszafogottság legelőször is magának az ünnepkörnek szól: a dalcsokor tematikájának középpontjában Krisztus üdvösségszerző áldozatának megéneklése áll. Egymás után sorakoznak a megváltás titkáról elmélkedő énekek, elgondolkodtatva minket bűneinkről, melyekkel mi magunk is egy-egy szeget vertünk az értünk szenvedett Mester testébe. Kiemelkedő, csaknem lelkigyakorlattal felérő élmény a Jövök a kereszthez, a Láttam szenvedni őt vagy a Krisztus enyém ihletett megformálása, s a hangszerelés egyszerű megoldásokkal indít elmélyülésre: sehol sem hallhatóak nagy dinamikai váltások vagy öncélú improvizációs betétek. A hagyományos rock-felálláshoz kórus, ízléses vonóskar, lágy zongoradallamok és az akusztikus gitárhangzás gyakori használata társul – irigylésre méltó ez a lényegre figyelő letisztultság. Noha A kegyelem húrjain legtöbb dala jobbára középtempós vagy lírai hangvételű, nem hiányoznak a dinamikusabb tételek sem (Nézd ott fenn, Gyertek és öltözzük fel, Nincs más Isten), előrevetítve a feltámadás hit-örömét. Az album végül ujjongó hangulatban zárul három, hagyományos jiddis örömének fergeteges feldolgozásával.

Helyes_Beat: Örökkévaló (2016)Sokkal divatosabb stílusjegyeket használ, mégis az örök üzenetet közvetíti a Helyes_Beat legújabb, második lemeze, melynek alaptónusa immár sokkal inkább az önfeledt örvendezés. A négy évvel ezelőtt megjelentetett debütáló album alapos meglepetést keltett bátorságával, amikor jól ismert angolszász dicsőítő énekeknek egészen új köntöst adott, nyíltan felvállalva a soul, a jazz és a funky zenei örökségét. A táncolható ritmusok és a hangsúlyosan megjelenő elektronika imponáló lazasággal párosult, ami szerencsére a zenekar friss munkájából sem maradt ki. Sőt, ami akkor néhány gesztusban talán kevéssé sikerült, most helyet talált az új repertoárban: az ezúttal alapul vett dalok sokkal jobban szervesültek a számukra kiválasztott új hangvétellel. Mindez a Helyes_Beat zenei fejlődését dicséri, mely a végeredményen egyértelműen hallható. Az ötletes stíluskavalkád tehát továbbra is adott, ám az Örökkévaló sokkal egységesebb képet mutat, mint elődje. A nyitódal tökéletes kezdés, a Jöjj te is sok apró váltással teszi színessé funk-os alaplüktetését, a Te vagy az Úr gospel-hagyományokat éleszt fel, a Ha szól szavad és a Hű pásztorom nagyívű, érzelmes ballada, az Aki szereti őt a szintipop irányából közelít, a záró Neved győzelem pedig gyakorlatilag techno-hangszerelést kap – mind-mind megannyi remek stílusgyakorlat, pop-ruházatba csomagolva.

Bár néhány szokatlan megoldás hallatán talán kérdőn vonjuk fel szemöldökünket, a Golgota és a Helyes_Beat új lemeze kiváló bizonyíték arra, miként lehet korszerű művészi eszközökkel hirdetni Jézus Krisztus mindenkor érvényes evangéliumát. Könnyen fülünkbe költöző, dúdolható szükséglet-zene ez, mely észrevétlenül vési szívünkbe a megváltás nagy misztériumát, miközben elkísér minket Hozsannától Allelujáig – virágvasárnaptól a feltámadásig.

(Golgota: A kegyelem húrjain, Golgota Kiadó, 65 perc, 2015)

(Helyes_Beat: Örökkévaló, Godly Music, 43 perc, 2016)

Paksa Balázs

(Megjelent: Új Ember, 2017. április)