www.villanyharfa.hu

Sillye Jenő: Jézus anyja, Mária

Sillye Jenő: Jézus anyja, Mária (1987)Mária igen-je az üdvtörténet egyik, ha nem a legfontosabb pillanata. Egy fiatal, szerény lány, aki jelet kap, s bár nem egészen érti Isten tervét, vonakodás nélkül elfogadja azt. Ez az egészen rendkívüli hit-lépés, ami miatt tiszteljük Máriát, ám az kevésbé tudatosul bennünk, hogy a Szent Szűznek későbbi élete során mennyit kellett küzdenie, hogy újra és újra megerősíthesse Gábriel arkangyalnak egykor kimondott igen-jét. Sillye Jenő Jézus anyja, Mária című művét sok már erénye mellett főleg ennek megmutatása teszi a műfaj egyik legjelentősebb alkotásává. Az oratorikus dalciklus bő harminc éve született, s épp húsz éve készült belőle stúdiófelvétel.

Boanergész: Készítsétek az Úr útját! / Olgyay: Domb mögött

Boanergész együttesA keresztény könnyűzene, legyen bár pontos elnevezése vagy helye és szerepe máig vita tárgya, kétségkívül élő zenei köznyelvként létezik és hat. A kezdetek másolt-kazettás, stencilszöveges, kézzel kottázós mozgalmi lendülete után a műfaj új lehetőségeket kapott a rendszerváltozással. Manapság, a nagykoncertek és a CD-lemez utáni facebook-korban a gitáros egyházi muzsika széttartóbb, mint valaha, melyre jó példa a Boanergész együttes, valamint Olgyay Gábor legújabb, tavaly év végén megjelent minialbuma.

Sillye Jenő: Értem is meghalt

Sillye Jenő: Értem is meghalt (1972)Tán az eltelt csaknem félévszázad, tán az időközben elért lelki és zenei teljesítmények teszik: a magyar keresztény könnyűzene óhatatlanul klasszicizálódik. S legfőképpen Sillye Jenő 1969-től íródó életműve, mely a műfaj fejlődésére meghatározó, több esetben szinte kizárólagos hatást gyakorolt.

Korál-sziget: Electric

Korál-sziget: Electric (2016)Mire ezek a sorok megjelennek, a reformáció ötszázadik évfordulójának szóló ünnepségek és megemlékezések javán már túl leszünk, ám a seregnyi esemény között érdemes odafigyelni két, nemrégiben megjelent lemezre: Gryllus Dániel Tíz példázat, valamint a Korál-sziget együttes Electric című albuma unalmas múltidézés helyett jelenvalóvá teszi a lutheri örökséget. Az idősebbik Gryllus testvér legújabb bibliás lemezéről már volt szó ehelyütt, térjünk ki tehát a Korál-sziget friss albumára.

Gryllus: Tíz példázat

Gryllus: Tíz példázat (2017)„Jézust fölösleges ábrázolni ott, ahol ámuló és megindult arcok vannak.” Ezért nem látjuk az Urat színről színre Borsos Miklós tusrajzán. Csak a Jézus tanítását hallani akaró emberek néhány vonással teremtett alakját. A képzőművész – iménti mondata szellemében – Krisztus szemszögéből rajzolta meg a hegyi beszéd érkező hallgatóságát azon a képen, amely most Gryllus Dániel új bibliai lemezének borítóján találta meg méltó helyét.

Taizé: Laudemus Deum

Taizé: Laudemus Deum (2017)Nem könnyű megmondani, hogy tizenkét évvel az alapító, Roger Schutz halála után merre tart ma a Taizéi Mozgalom. S lehet, hogy naivitás egy friss hangfelvételtől válaszokat várni, ám a Laudemus Deum címmel idén tavasszal megjelent új, magyar nyelvű album mégiscsak jelez valamit – miközben nem több és nem kevesebb, mint egy komoly odafigyeléssel, imádságos légkörben felvett, kiváló lemez.

Golgota: A kegyelem húrjain / Helyes_Beat: Örökkévaló

golgota-2015-a-kegyelem-hurjain-helyes_beat-2016-orokkevalo-salemwebnetwork.comNagyhét és Húsvét – az egyházi év talán legkiemelkedőbb időszakában különös erővel rezonál belső világunk a liturgiában megszólaló gregoriánra, valamint az egyházzene-irodalom nagyjainak, Palestrinának vagy Bachnak idevonatkozó műveire. Hozzátehet-e bármit is e művészi-lelki kincsekhez az utóbbi száz év zenei termése? Ami a nagyheti liturgiát magát illeti, talán kevéssé, ám ami a komoly, összeszedett átelmélkedést, nos, ebben bizonyosan segít a Golgota dicsőítő csoport A kegyelem húrjain, illetve a Helyes_Beat Örökkévaló című, nemrég megjelent albuma.

Máriáss Péter: Föl is föltekinte

Máriáss Péter: Föl is föltekinte (2016)A művészi színvonal mindig megsínyli a hamari munkát – ebbe a hibába Máriáss Péter, az archaikus népi imádságok hűséges megzenésítője biztosan nem esik bele, ám legutóbbi jelentkezése óta a szokásosnál is hosszabb lélegzetet vett. A hat évnyi hallgatás után, tavaly decemberben megjelent Föl is föltekinte című album azonban minden várakozást túlszárnyalva röpteti meg lelkünket.

Vedres Csaba: Miserere

Miserere2016. szeptember 26-án mutatták be Vedres Csaba zeneszerző az irgalmasság szentévében elkészült Miserere című 50 perces oratóriumát a pécsi Kodály Központban. A továbbiakban dr. Bozsai Gábor ismertetése olvasható, mely a Parlando folyóiratban jelent meg.

Illés Lajos: Velünk az Isten / Vukán György: Missa ad Dominum Jesum Christum

A misztérium vonzásában

Forrás: liturgiaesido.pirin.huHuszonöt év bizony már zenetörténeti távlat: ennyi idő alatt akár remekműveket is könnyen feledésre ítélhet a hálátlan utókor. Bár elsősorban nem ezirányú munkáikról ismerjük őket, Illés Lajos és Vukán György egyaránt komoly mértékben járult hozzá a kortárs magyar szakrális zenéhez. A negyedszázada bemutatott Velünk az Isten rockoratórium, illetve a Missa ad Dominum Jesum Christum misekompozíció nem csupán keletkezésének idejében, hanem szándékaiban és részben zenei megfogalmazásában is osztozik. Felidézésükkel egyúttal szerzőikre is emlékezünk.

Olgyay Gábor: Naphimnusz

Olgyay GáborLehet-e találóbb vállalás a Ferenc pápa meghirdette irgalmasság szentévében, az általa kiadott Laudato si teremtésvédelmi enciklika idején, mint megzenésíteni Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát? Olgyay Gábor tavaly elkészült műve nem csupán aktualizál, hanem a szerzői életmű betetőzéseként a kortárs magyar egyházzenében is új utakat nyit.

Pipó József: Reményem, boldogságom

Várva várt lélekemelő zenés album

Pipó József: Reményem, boldogságom (2015)

Velem együtt bizonnyal évek óta sok zenekedvelő egyre türelmetlenebbül tette fel a kérdést: mikor jelenteti meg végre dalait hangfelvételen Pipó József? Eddig reménykedtünk, most viszont boldogok lehetünk: megjelent a dalszerző Reményem, boldogságom című lemeze.

imperfectum: Értem áldozta Ő az életét

imperfectum: Értem áldozta Ő az életét (2015)Az imperfectum együttes, noha nagyjából másfél évtizedes története során többféle felállást és stílusváltást is megért, nemrég visszatért oda, amiben mindig a legerősebb volt: élő felvételt adott ki egy közelmúltbeli zenei áhítatáról. Aki ismeri a zenekar kezdeti próbálkozásait, az tudja, hogy még a stúdiólemezek előtt hasonló felfogásban született amatőrfelvételek terjedtek az imperfectum imaóráiról. Habár az énekhang néhol elcsuklott, a gitár elhangolódott, a hangszerek itt-ott tévesztettek, igazi Lélek-érintette zenét hallhattunk. Ugyanez kiérezhető a tavalyi nagyszerdai zenei áhítaton készített felvételből, melynek a zenekar az Értem áldozta Ő az életét címet adta.

The Neal Morse Band: The Grand Experiment

The Neal Morse Band: The Grand Experiment (2015)Mindig kockázatos, ha valaki elhagyja saját komfortzónáját, ám egy művésznek időről időre szüksége van rá, ha meg akarja őrizni frissességét. Neal Morse már a második komoly változtatást hajtja végre pályáján, melynek friss bizonyítéka az idei év elején megjelent, árulkodó című The Grand Experiment album.

Sillye Jenő – Kovács Gábor: Perzsa oratórium

Simon András: Csillag gyúlt a sötét égen„Az Ige testté lett” – lényege szerint a János-evangélium prológusának e mondatát (Jn 1,14) bontja ki Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratórium című műve, mely keletkezése után nem sokkal nemcsak az ismert keresztény dalszerző életművében, hanem a papköltővel közösen írt, nagyobb lélegzetű darabok között is méltatlanul elsikkadt. Pedig a Perzsa oratórium mindenképp érdemes figyelmünkre: ahogy a Kristályóriás és a Jöjj, Lángoló! rendre szokatlan megközelítésben meséli el a húsvéti, illetve pünkösdi eseményeket, jelen darabunk, ha lehet, még formabontóbb, ugyanis következetesen szembemegy mindazzal, amit egy hagyományos, Jézus születéstörténetét feldolgozó karácsonyi pásztorjátéktól elvárnánk.

Neal Morse: Songs From November

Neal Morse: Songs From November (2014)Az örökmozgó Neal Morse nem csupán zenei tehetségével, hanem szokatlan termékenységével is kitűnik a kortárs amerikai rock mezőnyéből: projektről projektre ugrál, rendre nagylemezek sorát tölti meg nagyívű szerzeményeivel, miközben legszemélyesebb dalait saját neve alatt adja ki. A tizenkét éve megtért, főként neoprogresszív rockot művelő zenész ezúttal másokra hagyta a hosszan terjengő, összetett fogalmazásmódot, és Songs From November név alatt egészen egyszerű dalcsokorral jelentkezett.

Cédrus: Ég, világ

Cédrus: Ég, világ (2001)Úgy jött szembe velem ez a lemez, mint a robogó mozdony, és egyből leterített. Felüdítő fuvallat a közhelyekből épülő műfaj sokszor önismétlő áradatában, s egyben felkavaró vihar a kifejezés szokatlan intenzitása okán. Tizenkét remekbeszabott dal, eszméltető mélységek, fölényes stílusérzék, egységes üzenet – az evangélikus Cédrus együttes Ég, világ címmel megdöbbentően érett munkát rakott le az asztalra 2001-ben.

Rőmer Károly: A láthatáron túl

Rőmer Károly: A láthatáron túl (2014)Műfajunk nagy, közös adóssága, hogy Rőmer Károlynak még mindig nem jelent meg igazi szerzői lemeze. Az ezredforduló környékén felbukkant ugyan a boltok polcain egy Ünneplek, éneklek elnevezésű album szerzőnk nevével, ám az inkább egyfajta karizmatikus dal-válogatásnak tekinthető, két Rőmer-szerzeménnyel. S ott van még az 1994-ben megjelent Megtört kenyér, kitöltött bor című kazetta, mely nagyívű koncepciója és lelkigyakorlattal felérő hatása ellenére méltatlanul elsikkadt. Habár az idén kiadott A láthatáron túl koncertfelvételen nem kizárólag Rőmer-dalok sorakoznak, mégis sokat enyhít ínségünkön, hiszen bevezet zenészünk különleges világába.

Sillye Jenő – Kovács Gábor: Jöjj, Lángoló!

Simon András: A Lélek hatalma alattSillye Jenő dalszerzői pályájának kétségkívül különleges időszaka volt a Kovács Gábor papköltővel való együttműködés, mely egyúttal egybeesett énekesünknek az egyszerű gitáros daloktól a nagyívűbb formák iránt elmozduló érdeklődésével, s ezt egy negyvenfős állandó kórus és kamarazenekar megszervezése és szolgálata is bizonyította. Az életmű oratóriumainak legnagyobb részét termő időszaknak a pünkösdi témájú Jöjj, Lángoló! című misztériumjáték egyik utolsó, kissé túlérett gyümölcse.

Sillye Jenő és barátai: Álmaimból, lelkemből

Sillye Jenő és barátai: Álmaimból, lelkemből (1994)Ha azt állítom, nosztalgiázás, tiltakoznak a rajongók: a dalok most is élnek és hatnak. Ha azt állítom, kordokumentum, az alkotó szerényen hárít: ő csupán egy dalszerző-énekes. Ha pedig azt állítom, best of-gyűjtemény, maga a diszkográfia cáfol meg: három, majd kilenc évvel később egyaránt megjelent egy-egy bevallott válogatáslemez az életmű legjobb(nak ítélt) dalaiból. Sillye Jenő és barátai Álmaimból, lelkemből című, kazettán megjelent albumára mégis illik bizonyos szempontból mindhárom iménti jelző, már csak azért is, mert miközben hallgatom, ámulva jövök rá a borítón található kiadási évre pillantva, hogy a lemez immár húszéves.