www.villanyharfa.hu

imperfectum: Téged vár a szívem / Szentlélek: Jönnöd kell!

Simon András: KettesbenAlig sejtettük, hogy a 2020-as év a koronavírus-járványról, s egyúttal civilizációnk újragondolásának kényszeréről fog szólni. Ahogy a világ, benne egyházunk is folyamatosan keresi a megújulás lehetőségét, s talán épp e különös adventben találja meg, amikor nincsenek nagyrendezvények, a vásárlási láz csillapul, s végre van időnk csendben várni az Urat. Más évek decemberi rohanásában talán kevéssé hallottuk volna meg szelíd hangját, de most különösen is érdemes felfigyelnünk az imperfectum és a Szentlélek együttes egyaránt két éve megjelent adventi lemezére.

imperfectum: Téged vár a szívem (2018)Az imperfectum együttes Téged vár a szívem címmel felvett adventi áhítatán azt teszi, amit immár két évtizede a legjobban tud: zenélve imádkozik. Ne gondoljuk azonban, hogy ez nem jelent újdonságokat az ízléssel összeállított dalcsokorban: a tagok mindjárt egy nehéz próbakövet állítottak maguk elé a Veni Emmanuel feldolgozásával. Annyiféleképpen elrontható, nehéz ének ez, ám a csapat zeneileg és lelkileg is kiválóan veszi az akadályt: észrevétlenül bevezetik a hallgatót imaórájuk különleges hangulatába, s ezután immár teljesen természetesen következnek az együttes meditatív, szemlélődésre hívó szerzeményei (Némán Feléd, Várok Rád, Egyszerű szavak, Jöjj, égi remény) – mind-mind szépen ragyogva, néhány apró igazítással. A közös baráttól, Pipó József dalszerzőtől "két és fél" ének is felhangzik: a Benned bízom én magabiztos lendülettel szárnyal, a Karácsony előtt Szent-Gály Kata verssorait nyújtja át, az Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő mértéktartó feldolgozása pedig elringat. Igazi meglepetés Máriáss Péter egyik éneke (Istenvágy), a Kormorán-féle Karácsony felé (Szép Tündérország) és Bart Millard szerzeménye, a megszenvedett személyes élményből íródott Ma csak álmodom arról (I Can Only Imagine). Az imperfectum olyan szépen vezeti a közös ima ívét, hogy a végére még szelíd örvendezés is belefér (Szívem ujjong, Emmánuel). Sokféle műfajt érint, mégis lenyűgözően egységes világot teremt a csapat, mely olcsó zenei bűvészmutatványok nélkül, mély átéléssel szervesít régit és újat – s mindezt az imádság szolgálatába állítja.

Szentlélek Ifjúsági Zenekar: Jönnöd kell! (2018)Szokatlanabb területre téved, s ezzel különleges élményt kínál a győri Szentlélek-templom gitáros együttese Jönnöd kell! című albumán: mintha tudatosan hagyta volna el az adventi ünnepkör ismert énekeit, hogy új, izgalmas kincseket mutasson fel a műfajból. Nagy gonddal szerkesztett lemezük mindjárt három vonulatot indít el nyitányakor: megszólító erejű verset hallunk prózában, gregorián liturgikus ének hangzik fel, és a negyedik trackig kell várnunk, hogy ismerős gitárhangzást üdvözölhessünk. A zenekar pedig még ez utóbbin is képes egyet csavarni: a megszokott beat-rock stílusú énekeket jazzbe öltözteti, szokatlan harmonizálással, helyenként meglepő frazírozással. A kíséret kulcshangszere ennek megfelelően a zongora, melyet a hangvételhez illően mértéktartással egészít ki a gitár, a hegedű, az ütősök. A Szentlélek-zenekar tagjai énekben is erősek, bizonyítja ezt a Könyörülj rajtam virtuóz hármas dallam-találkozása, a méltó igényességgel feldolgozott gregorián dallamok vagy a taizéi Várj és ne félj egészen különleges hangulatokba kalandozó újrafogalmazása. Hasonló merészséggel születik újjá az albumon a Magasztalja lelkem az én Uramat, A sötétség szűnni kezd már vagy az Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő népéneke, s a változatos forrásokból merített prózai részletek mind jelenkorunk elveszett emberének lelkét szólítgatják: ideje kilépni megfásult rutinjainkból, s végre az érkező Úrra figyelni.

Kétféle irányból közelít, mégis remekül egybecseng az imperfectum és a Szentlélek együttes friss anyaga: előbbi a maga közegébe vonja, utóbbi "kinyúl" korunk emberéért. Nem felcserélhető, ugyanakkor egyaránt hiteles ez a két magatartás, mert célja egy: a fogyasztás felszínes gyönyöre helyett szelíden a bentről szólítgató Istenre irányítani figyelmünket.

(imperfectum: Téged vár a szívem – Élő felvétel, 62 perc, Szerzői kiadás, 2018)

(Szentlélek Ifjúsági Zenekar: Jönnöd kell!, 54 perc, Szerzői kiadás, 2018)

Paksa Balázs