www.villanyharfa.hu

Lépcsőfok az imádság felé – Arvo Pärt pályaképe

Arvo PärtKét másik kitüntetettel együtt Arvo Pärt észt zeneszerző kapja idén a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek-díjat a teológiában végzett tevékenységéért. A díjat november 18-án Ferenc pápa adta át a Vatikánban. A hír egyszerű tényt rögzít, első pillantásra talán még meg is lep minket: zene és teológia? Aki azonban ismeri Arvo Pärt művészetét, tudja, jobb helyre nem is kerülhetett volna a kitüntetés. A valóság ugyanis (noha egyre többen próbálkoznak vele) nem törhető szét diszciplínákra, s erről híven tanúskodik az észt zeneszerző életműve, aki csendes elszántsággal – nem túlzás – hármas forradalmat hajtott végre a kortárs európai zenében.

Krisztust dicsőíteni a zene nyelvén – Interjú a 70 éves Sillye Jenővel

Sillye Jenő, 2017Május 17-én ünnepelte 70. születésnapját Sillye Jenő, a hazai evangelizációs zene megalapítója, akit a közelmúltban Szent Adalbert-díjjal tüntetett ki Erdő Péter bíboros, prímás. A dalszerző-énekessel beszélgettünk.

A népi hagyomány és élő hit zenés találkozása – Interjú Máriáss Péterrel

Máriáss Péter és barátaiFöl is föltekinte címmel zenei összeállítást jelentetett meg – rendhagyó módon nem CD-n, hanem egy internetes portálon a Máriáss Péter nevével fémjelzett együttes. A névadó zeneszerzővel beszélgettünk.

Zene Isten irgalmáról – Interjú Vedres Csaba zeneszerzővel

Vedres CsabaVedres Csaba sokoldalú zeneszerző és zongoraművész. Játszott saját alapítású zenekarokban klasszikus és rockzenét, számos zenei műfajban komponált, feldolgozott és előadott híres rockzenei, klasszikus és jazzdarabokat, rendszeresen fellép a Kiscsillag zenekar koncertjein, írt könyvet klasszikus és populáris zene kapcsolatáról, és nem utolsó sorban: kántorként is tevékenykedik. 2016. szeptember 25-én a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenészeinek, egy nagy létszámú vegyeskar és egy gyermekkórus közreműködésével mutatták be új művét, a Miserere című oratóriumot. A koncert a pécsi Ars Sacra Fesztivál záróeseménye volt a Pécsi Egyházmegye, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. közös rendezvényeként. A zeneszerzővel az ősbemutató kapcsán beszélgettünk.

Ívet bejárni – nem a műveinkkel, az életünkkel – Interjú Olgyay Gábor zeneszerzővel

Olgyay Hangok (Győr)Milyen a mai kortárs egyházzene? Milyen a templom lelkiségének és az egyház és a hívek zenei ízlésének megfelelő, igényesen hangszerelt liturgikus zene? A Hitvallás című egyházmegyei lap 2016. augusztusi számában ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Győrhöz kötődő művésszel.

Bachtól a gospelig – Interjú Bolyki Lászlóval

Bolyki László „A húsvét utáni időszakban sokat gondolkodom az emmauszi tanítványokról. Ők abban hittek, hogy Jézus az általuk elképzelt módon megváltja a világot. Ehelyett azt tapasztalták, hogy a Mesterüket megkínozták, majd keresztre feszítették. Nekik pedig ezek után magányosan kellett folytatniuk útjukat. Hasonlónak gondolom a ma élő keresztény ember útkeresését is: sokszor kétségbeesetten kutatjuk az általunk jónak vélt módon a Megváltót – ő pedig mindeközben szüntelenül ott van mellettünk. Sokszor anélkül, hogy észrevennénk. A hiányérzet miatt pedig szorongóvá, aggódóvá, magányossá válnak a mindennapjaink” – vallja meg beszélgetésünk során Bolyki László brácsaművész, a Bolyki Brothers basszistája, aki nem mellékesen lelkigondozó szakember is.

A Közel-Keletről Európába – Interjú Gryllus Dániellel

Gryllus DánielA Pál apostol – dalok Pál levelei szerint című koncert idén ünnepli keletkezésének huszonötödik évfordulóját (a lemezről itt írtunk). Pál apostol leveleit Sumonyi Zoltán alakította versekké, a zenét pedig Gryllus Dániel szerezte. A jubileum alkalmából szervezett koncertturnénak pécsi állomása is lesz: a koncertet március 23-án 19 órakor hallhatjuk az evangélikus templomban. A lemezről és annak aktualitásáról Gryllus Dániellel beszélgettünk.

Márfi Gyula a gitáros zenéről

Márfi Gyula veszprémi érsekMárfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke a tavalyelőtt megjelent, életútját bemutató interjúkötetben külön fejezetet szentel a zenének. Ebben részletesen vall zeneszeretetéről, zenehallgatási szokásairól, istenkereső könnyűzenei dalszövegek hittanórán való használatáról, s kifejti elismerő véleményét a keresztény gitáros zenéről is.

A katolikus kötőszó nem a „vagy”, hanem az „is” – Interjú Fábry Kornéllal

Fábry KornélGod is a DJ!, Akarod látni a Zenét?, Milyen zenét szeret Isten? – néhány cím a július 3. és 5. között immár harmincharmadik alkalommal megrendezett máriagyűdi ifjúsági találkozó (MIT) műhelyfoglalkozásainak témái közül. A Pécsi egyházmegye ifjúsági referatúrája (pécsi+kat+ifi) szervezésében megvalósuló rendezvényen, amelynek fő előadója Fábry Kornél kaposfüredi plébános, az Emmánuel közösség tagja volt, a zene került a középpontba. A találkozó apropóján Fábry Kornélt többek között arról kérdeztük, milyen a zenéhez való viszonya.

Fiatal zeneszerző „Ferenc pápai” misével – Interjú Horváth Márton Leventével

Horváth Márton LeventeHorváth Márton Levente zeneszerző és orgonaművész Missa in omnem terram című miséje tavaly ősszel csendült fel a Művészetek Palotájában. A mindössze harmincegy esztendős művész doktori záróhangversenyének egyik méltó és fő darabjaként hallhatta a közönség a művet, amelynek bemutatása szolgáltatta találkozásunkhoz az apropót. Beszélgetésünk során azonban messze elkalandoztunk olyan témák felé is, amelyek a kortárs zene jelenlegi irányait, a zenészek felelősségét, a múlt és jelen kapcsolatát, a komolyzene és a könnyűzene viszonyát érintették. Egy sok mindenre nyitott muzsikus, aki egyébként kétgyermekes apuka, művészi hitvallását is megismerhetjük.

Nyugdíjasan vállalkozó – Interjú Horváth József "Oké" atyával

Horváth József "Oké" atyaHorváth József atyát, vagy ahogyan mindenütt ismerik, „Oké” atyát, pápai prelátust bizonyára nem kell bemutatni a Martinus olvasóinak. Ő vezette be a gitáros ifjúsági miséket Szombathelyen, tevékenyen kivette és kiveszi részét a mai napig a Kálvária templomi közösség, az 51. sz. Sík Sándor cserkészcsapat, a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület, a Szombathelyi Kolping Család és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkájából. Nevéhez fűződik a Martineum Felnőttképző Akadémia alapítása, illetve a mai napig dolgozik a Szent Márton kulturális örökség építésén. A gitáros szentmisékről, a gyászról és a mindennapi feladatairól is beszélgettünk.

„A fiatalok ajtaján megyünk be” – Interjú a Páterrock együttessel

Galó Gábor (Páterrock)Nagy erő van a jelenlétükben, és abban, ahogyan a színpadról megszólalnak. Nem azok a fajta zenészek, akik egyetlen szó, minden magyarázat nélkül egyik számot játsszák a másik után. Érezni, hogy ők együtt akarnak lenni a közönségükkel, és mindent ennek, a találkozás vágyának, reményének rendelnek alá. A Páterrock-hatásról gitáros-énekesüket, Galó Gábort kérdeztem.

Major Sándor a nagymarosi találkozókról

Major Sándor ny. kismarosi plébánosA Keresztény Élet 2014. augusztus 3-iki számának Papi arcélek című rovatában Major Sándor atya vall a Nagymarosi Ifjúsági Találkozók kezdeteiről.

A fertőszéplaki gitáros találkozók tíz éve – Interjú Horváth Imrével

Menjetek és hirdessétek!Menjetek és hirdessétek! címmel a Hitvallás 2014. szeptemberi számában jelent meg egy tartalmas beszélgetés Horváth Imrével a fertőszéplaki Misericordias együttesről és a Nyugat-Győr egyházmegyei gitáros találkozók egy évtizedéről.

Kegyelem és kalmárszellem – Interjú Bolyki Lászlóval

Bolyki LászlóAz alábbi beszélgetés szerkesztett változata a Hitvallás c. győri ergyházmegyei lap 2014. júliusi  számában jelent meg Bolyki László brácsaművésszel május végi győri könyvbemutatójának alkalmából.

Török Máté a gitáros zenéről

Török MátéTörök Máté énekes, dalszerző, a Misztrál együttes alapító tagja így vall a gitáros zenéhez való viszonyáról egy idén megjelent interjúkötetben.

Interjú Olgyay Gábor zeneszerzővel

Olgyay Gábor„Az ívet az embernek nem feltétlenül a műveivel, hanem az életével kellene leírnia...” – ezzel a címmel jelent meg az Új Forrás kulturális magazinban egy terjedelmes és rendkívül izgalmas beszélgetés Olgyay Gáborral, kinek egyik albumáról mi is megemlékeztünk.

Isten mutatványosa – Interjú Pipó Józseffel

pipo-jozsef-2013Az alábbi beszélgetés Pipó József keresztény zenésszel és bűvésszel a Keresztény Élet katolikus hetilap Világiak az egyházban című rovatában jelent meg február elején.

Hajrá, Rio band!

Néhány gondolat a pécsi HungaRio találkozó zenei szolgálata kapcsán

HungaRioE sorok jórészt még az elmúlt nyár végén, a 2013. július 24-29. között Pécsen megrendezett HungaRio katolikus ifjúsági találkozó után egy hónappal születtek, ám csaknem félévvel később, végső megfogalmazásukban is aktuálisak.

Interjú Kozma Jánossal

interjú Kozma JánossalKozma János pécsi keresztény utcazenésszel a Pecsma.hu munkatársa beszélgetett május 14-én.