www.villanyharfa.hu

Zene-tár – Liturgikus célú misék

A szentmise állandó részeit, vagyis az ordináriumot (Uram irgalmazz, Dicsőség, Szent vagy, Isten Báránya), illetve az énekelhető imákat (Miatyánk, Hiszekegy) nem helyettesíthetjük más szövegű énekekkel, még tartalmukban hasonló átdolgozásokkal sem (lásd írásunkat a Misekönyv vonatkozó rendelkezéseiről). Ezen tételek zenéje igen sokféle lehet, szövegüket azonban minden esetben a Misekönyvből kell venni. Ez alól az a körülmény, hogy éppen gitárral vagy más hangszerekkel kísérjük az éneklést, semmilyen felmentést nem ad.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden gitáros misének egyformának kellene lennie, és nem ok arra, hogy a szolgálatunk beszűküljön és unalmassá váljon. Az ordinárium szövegeinek számos kiváló megzenésítése létezik, mind hazai, mind külföldi szerzők tollából, a legváltozatosabb formákban. A Villanyhárfa projekt egyik célja, hogy a liturgikus előírásoknak megfelelő és zeneileg is igényes énekeket felkutassa és megismertesse a hazai kórusokkal és zenekarokkal.

A Zene-tár ezeket az énekeket gyűjti össze, letölthető kottákkal és a tanulást segítő hanganyagokkal. A technikai háttér kidolgozása folyamatban van, ám addig is szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy olvasóink megismerhessenek néhányat ezen alkotások közül, kiválaszthassák és megtanulhassák a saját igényeiknek és a zenekaruk, kórusuk képességeinek megfelelőt. Az alábbi lista az általunk eddig felkutatott szabályos miséket és miseénekeket tartalmazza. Mindegyiknél jelöltük, ha a kottája szerepel valamelyik közismert énekeskönyvben; ezenkívül feltüntettük, milyen albumon jelentek meg – ha megjelentek – ezek a művek. Közülük sok meghallgatható a Virtuális Plébánia KépHangTárában, illetve különböző videómegosztókon és a szerzők saját oldalain; ezeket mind belinkeltük a lista elemeihez. Ahol tudtunk, kottát vagy akkordozott szöveget is mellékeltünk. Minden szerzeménynél felsoroltuk azt is, hogy mely tételei felelnek meg a liturgikus szöveghűségnek, vagyis mit lehet belőle elénekelni egy gitáros misén. Nemcsak magyar és latin nyelvű teljes miséket, hanem önálló misetételeket is ajánlunk.

A lista bővítéséhez olvasóink segítségére is számítunk. Ha ismersz olyan misét vagy miseéneket, amely nem szerepel a listában, vagy valamelyik szerzeményről további információval, általunk nem ismert kottával vagy hangfelvétellel rendelkezel, kérlek, jelezd nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével. Köszönjük!

Válassz az alábbiak közül:

.

Lap tetejére