www.villanyharfa.hu

A fertőszéplaki gitáros találkozók tíz éve – Interjú Horváth Imrével

Menjetek és hirdessétek!Menjetek és hirdessétek! címmel a Hitvallás 2014. szeptemberi számában jelent meg egy tartalmas beszélgetés Horváth Imrével a fertőszéplaki Misericordias együttesről és a Nyugat-Győr egyházmegyei gitáros találkozók egy évtizedéről.

Kegyelem és kalmárszellem – Interjú Bolyki Lászlóval

Bolyki LászlóAz alábbi beszélgetés szerkesztett változata a Hitvallás c. győri ergyházmegyei lap 2014. júliusi  számában jelent meg Bolyki László brácsaművésszel május végi győri könyvbemutatójának alkalmából.

Török Máté a gitáros zenéről

Török MátéTörök Máté énekes, dalszerző, a Misztrál együttes alapító tagja így vall a gitáros zenéhez való viszonyáról egy idén megjelent interjúkötetben.

Interjú Olgyay Gábor zeneszerzővel

Olgyay Gábor„Az ívet az embernek nem feltétlenül a műveivel, hanem az életével kellene leírnia...” – ezzel a címmel jelent meg az Új Forrás kulturális magazinban egy terjedelmes és rendkívül izgalmas beszélgetés Olgyay Gáborral, kinek egyik albumáról mi is megemlékeztünk.

Isten mutatványosa – Interjú Pipó Józseffel

pipo-jozsef-2013Az alábbi beszélgetés Pipó József keresztény zenésszel és bűvésszel a Keresztény Élet katolikus hetilap Világiak az egyházban című rovatában jelent meg február elején.

Hajrá, Rio band!

Néhány gondolat a pécsi HungaRio találkozó zenei szolgálata kapcsán

HungaRioE sorok jórészt még az elmúlt nyár végén, a 2013. július 24-29. között Pécsen megrendezett HungaRio katolikus ifjúsági találkozó után egy hónappal születtek, ám csaknem félévvel később, végső megfogalmazásukban is aktuálisak.

Interjú Kozma Jánossal

interjú Kozma JánossalKozma János pécsi keresztény utcazenésszel a Pecsma.hu munkatársa beszélgetett május 14-én.

Taizé zenei zarándokútján

Az alábbi áttekintő írás az 1987-ben megjelent első magyar nyelvű taizéi album 25. évfordulójára született.

Interjú ifj. Balogh Ferenccel

Ifj. Balogh Ferenc keresztény DJ-vel a Quart.hu zenei portál munkatársa készített interjút 2013. áprilisában.

Interjú Sillye Jenővel

Sillye Jenő, 2012A következő, 2012. szeptemberi beszélgetésben Sillye Jenő, a magyar keresztény könnyűzene egyik legfontosabb szerzője vall hitről, zenéről és családról.
(Az énekes-dalszerző életéről és pályájáról korábban mi is írtunk.)

A krisztusi szabadság muzsikusa

Vedres Csaba (RS9 Színház, 2006)Az alábbi riport Vedres Csaba zeneszerzővel az Új Ember Mértékadó című kulturális mellékletében jelent meg, a szerző új művének győri ősbemutatója kapcsán.

Elszáll egy hajó a szélben

Az igen.hu katolikus portál tudósítása a 2012-es Reménység Fesztiválról.

Táncoló-tomboló nemzedék

Az Új Ember beszámolója a 2012-es Ez az a nap! rendezvényről.

Varga László a gitáros zenéről

Varga LászlóVarga László neves egyházzenész, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója és a váci Székesegyház karnagya egy 2010-ben megjelent interjúkötetben a következőképpen nyilatkozott a hazánkban immár csaknem fél évszázada jelen lévő gitáros zenéről. Higgadt gondolatai megszívlelendőek műfajon belül és kívül tevékenykedők számára egyaránt.

Lázár Kovács Ákos a keresztény művészetről

Lázár Kovács ÁkosA különböző stílusú egyházi zenék helyéről és szerepéről szóló vitákban általánosabb esztétikai és művészeti kérdések is rendre előkerülnek. Ahelyett, hogy állást foglalnánk ezekben, inkább figyelemreméltó véleményeket, hasznos és tanulságos olvasnivalókat ajánlunk a témában. Lázár Kovács Ákos esztéta, teológus egy interjúban és egy hosszabb tanulmányban fejti ki meglátásait a keresztény művészetről, melyek az első látásra nehezebb nyelvezet ellenére egyaránt fontos és értékes gondolatokat tartalmaznak.

Összefoglaló írások a műfajról

Magyar Kurír, A Szív, Magyar NarancsA magyar keresztény könnyűzenei mozgalom történetének, fejlődésének és irányzatainak feltárása még várat magára. Az utóbbi időben azonban örvendetesen megnőtt a műfajjal foglalkozó hírlapi cikkek száma. E bejegyzésben három olyan írást szedtünk össze, melyek átfogó képet igyekeznek adni a gitáros zene alakulásáról.

Sillye Jenő pályaképe

Sillye JenőHa szóba kerül a magyar katolikus egyház legutóbbi negyven évének evangelizációs munkája, elsőként jut eszünkbe a ravasz kommunista elnyomás, másodikként pedig a kisközösségi megújulás, mely kézen fogva járt egy egészen új egyházzenei műfaj megszületésével. A keresztény gitáros zene egyik elindítójaként, valamint sokáig egyedüli képviselőjeként pedig megkerülhetetlen Sillye Jenő neve. Rendkívül nehéz feladat egy eddig csaknem 42 éves, alkotásokban, közösség-építésben és szolgálatban gazdag pályafutásról tömören írni úgy, hogy annak minden lényeges elemét megragadjam, így elsősorban zenei szempontból próbálom felvázolni a magyar keresztény beatzenei mozgalom egyik megteremtőjének pályáját, noha tudom, hogy maga a zene csak egy kis szelete a történteknek, melyekről érzékletes korrajzot fest Dr. Kőszeghy Miklós kitűnő írása.

Villanyhárfa a Katolikus Rádióban

Magyar Katolikus RádióAjánljuk magunkat: az idei év nyarán beszélgetés készült nemrég indult honlapunk egyik szerkesztőjével, Paksa Balázzsal, melynek szerkesztett változata a Magyar Katolikus Rádióban is elhangzott.

2008-as Igen a gitáros zenéről

IgenAz Igen később újból nekifogott a téma feldolgozásának, ezúttal a 2008/2. lapszám járta körül, hogy van-e helye a templomban a gitárnak, illetve a keresztény könnyűzenének. A remek vitaindító után sokak elgondolkodtató véleményét olvashatjuk.

2003-as Igen a gitáros zenéről

IgenA „fiatal, katolikus” alcímű Igen folyóirat 2003. decemberében az egyházi zenéről és a liturgiáról szóló tematikus számmal jelentkezett, melyben vezércikket, interjúkat és tanulmányt is találunk.