www.villanyharfa.hu

Török Máté a gitáros zenéről

Török MátéTörök Máté énekes, dalszerző, a Misztrál együttes alapító tagja így vall a gitáros zenéhez való viszonyáról egy idén megjelent interjúkötetben.

*

– A zene miképpen segítheti az evangelizációt?

– A zene öröme a léleknek, s közel szól a szívünkhöz. Megmagyarázhatatlan, miért szereti az emberek 95 százaléka ösztönösen is a zenét. Hiszem, hogy a zene a lelkünkben lakik. Tehát a zene isteni adomány, így különösen nem szabad vele visszaélni. A zenét terápiás eszközként is használják. A kérdésre ettől függetlenül nem tudok válaszolni, mert minden emberben másként hat a muzsika, más-más érinti meg. Fontos, hogy a szöveg és zene egységben, harmóniában álljon egymással, és fontos, hogy tiszteljük a zenében benne rejlő másik világot. A zene gondolat, amelyet nem az agy komponál.

A dallá vált szavak– Egy időben kitiltották egyes templomokból a gitáros misét. Mondván, hogy a gregorián méltó az Isten házához. Újabban azonban hívek tömegét vonzza a gitáros mise. Jól értelmezték-e az ezt engedélyező papok az idők jeleit?

– Nem tudom megítélni, mert a gitáros miséknek én is csak hallgatója vagyok. Néha érzem, hogy egy-egy zene nem erősíti a szöveget, s akkor fölöslegesnek gondolom a dallamot. S olyan is van, hogy a zene és a szöveg egyáltalán nincsenek harmóniában, sőt, olykor azt érzem, hogy valahogy elveszíti a hitelességét a zene mögött rejlő szöveg is, mert a zenét akarja előtérbe helyezni az Isten igéjével szemben, ami megint csak nem jó. Hiszem, hogy a zene ereje határtalan, de a szöveggel együtt arányosan kell tisztelnünk. Így, ha Istenről szól a dal, nem akarhatjuk, hogy a zene annyira domináljon, hogy elvesszen mögötte, benne a szöveg. Ennek ellenére a gitáros mise jó célt szolgál, hiszen segíthet abban, hogy egyes fiatal közösségekhez közelebb kerüljenek a barokkos templomok faragott angyalkái, s ezáltal közelebb kerüljenek a megismeréshez, vagy egyszerűen csak a templom "csendjében" elkezdjenek gondolkodni. A dalok pedig segíthetnek ebben otthon is. A magam részéről azokat a dalokat szeretem ebben a műfajban, ahol el tudok csendesedni, illetve együtt tudom énekelni a dalt úgy, hogy közben megéljem azt, hol is vagyok. Nekem a taizéi énekek ilyenek.

*

Kérdező: Molnár Pál

(A dallá vált szavak – Török Mátéval, a Misztrál együttes alapító tagjával beszélget Molnár Pál, Miért hiszek? sorozat XCVII., Kairosz kiadó, Budapest, 2014, 18-20. oldal)