www.villanyharfa.hu

Kamarás István tanulmánya a műfajról

Kamarás IstvánKamarás István OJD író, szociológus máig hiánypótlónak számító kötetéről már szó esett honlapunkon. Ezúttal a szerző saját blogján publikált tanulmányát tesszük közzé, mely részben merít a „Nagymarosi könyv” zenével foglalkozó fejezetének anyagából, részben új információkat közöl, valamint új fejleményeket is rögzít.

Gyorgyovich Miklós sorozata a gitáros zenéről

Távlatok1997-ben, négy évvel az 1993-as Távlatok-beli vita után Gyorgyovich Miklós, a folyóirat társszerkesztője próbálta körüljárni a műfajjal kapcsolatos dilemmákat.

1993-as vita a gitáros zenéről

TávlatokHabár a műfaj indulása után majd’ húsz évvel, az 1980-as években már zajlott egy eszemcsere a gitáros egyházi zene helyéről és szerepéről különböző egyházi orgánumok hasábjain, a rendszerváltozás után a Távlatok jezsuita folyóirat is vitát kezdeményezett az ügyben.

Szilas Imre és a beatmisék

Szilas ImreSzilas Imre 1967-ben és '68-ban született két beatmiséjének története jól ismert, s több, mint negyven év távlatából sokan a műfaj hazai indulását is e művek ősbemutatójához kötik. A szerző későbbi sorsáról, további műveiről a következő néhány írás lebbenti fel a fátylat.

Kovács Gábor Sillye zenéjéről

Kovács GáborAz eredetileg vegyészmérnök végzettségű Kovács Gábor atya a hetvenes évek közepén került kapcsolatba Sillye Jenőn keresztül a műfajjal. Az első találkozásról így vall.

Veres András a zenéről

Veres András: Elvitte őt JézushozVeres András, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke életútját bemutató interjúkötetében elismerően nyilatkozott a gitáros zenéről. Az ő püspöksége alatt vált lehetővé először, hogy a szombathelyi Székesegyházban rendszeresen tartsanak gitáros misét.