www.villanyharfa.hu

Pipó József: Reményem, boldogságom

Várva várt lélekemelő zenés album

Pipó József: Reményem, boldogságom (2015)

Velem együtt bizonnyal évek óta sok zenekedvelő egyre türelmetlenebbül tette fel a kérdést: mikor jelenteti meg végre dalait hangfelvételen Pipó József? Eddig reménykedtünk, most viszont boldogok lehetünk: megjelent a dalszerző Reményem, boldogságom című lemeze.

Aki a divat-dalok felől közelít a keresztény üzeneteket megéneklő gitáros műfajhoz, talán nem is érti, miért számít mérföldkőnek ez az album. Pipó József évtizedek óta szüntelenül írja, ontja magából dalait, amelyek fő jellegzetessége, hogy messziről elkerülik az öt perc alatt összerakosgatható „dicsőítő” slágerek vonalvezetését. Az ő szerzeményeiben minden hangnak, még a ritmikának is pontos helye, feladata van, a dalok ugyanis az érzelem mellett, illetve azon keresztül az értelemre is hatni kívánnak. Ezek az énekek eddig találkozókon, papíron, avagy szájról-szájra, lélektől-lélekig terjedtek, meghódítva nem csupán hazánk, de az egész Kárpát-medence Istent kereső lakóinak szívét.

Az alkotóról nehéz lenne elfogultság nélkül írnom, hiszen az ő szárnyai alatt nőttem bele a „laza” zenei műfaj liturgikus alkalmazásába, megélve és megértve, hogy a vadhajtásoknak, az egyéni előadói allűröknek semmi keresnivalójuk nincs az oltár közelében. Pipó József a magyar kortárs egyházzene csendes, ugyanakkor határozott formálója, reformere, eközben közösségek, kórusok, zenei társaságok fáradhatatlan motorja.

A válogatás hűen tükrözi a dalszerző munkásságát, hiszen feszes tempójú és lágy dallamok váltják egymást, amelyek ugyanúgy megtalálják a helyüket szentmisén, közösségi összejövetelkor, akár a tábortűz mellett is.

Pipó József: Reményem, boldogságom (2015)A templomi környezetben készített lemezen Pipó József tucatnyi barátja, zenésztársa járul hozzá a lelkünk emeléséhez, az albumhoz kottamellékletet is készítettek a figyelmes szerkesztők.

„Ajánljuk e 17 dalt autóban utazóknak, zarándokoknak, papoknak, lelkiségi kiscsoportoknak, hitoktatóknak, hittanosoknak, zenészeknek, énekkaroknak, családoknak, magányosoknak és mindazoknak, akik az isteni örömre, szeretetre, békére vágynak” – olvasható az interneten közzétett bemutató hanganyag mellékleteként.

Testünk mellett a lelkünk frissítésére is érdemes gondolnunk a nyári pihenésben, amelyhez hasznos segítőtárs lehet ez a kedves dalcsokor.

(Pipó József: Reményem, boldogságom, 47 perc, Szerzői kiadás, 2015)

Gégény István

(Megjelent: Új Ember – Mértékadó magazin, 2016. július 10.)