www.villanyharfa.hu

Bolyki Brothers: Power

Bolyki Brothers: PowerFérfi-kvartett, többszólamú ének, könnyed műfaj? Szó sincs álromantikus nyávogásról, marketing-hadjáratról vagy folytatásos bulvárregényről. Bolyki Brothers néven négy testvér szövetkezett arra, hogy vidám hangulatban, igényes zenével és fáradhatatlan elkötelezettséggel hirdessék minden muzsika Teremtőjét. Pályafutásukat egyéni gospel-feldolgozásokkal kezdték, fesztiválokon léptek fel, versenyeket nyertek, rengeteg lemezen énekeltek, ám a The Fruit Of The Spirit után a legújabb, idén nyáron megjelent albumra csaknem hét évet kellett várni. A fiúk erőt gyűjtöttek, s Power című lemezükön meg is mutatják.

Bolyki BrothersBolykiék ez alkalommal is hűek önmagukhoz, s az előző koronghoz hasonlóan nem csupán legjobb dalaikat gyűjtötték össze, hanem a Lélek erejének különböző formáit énekelték meg. A kezdő I Can Only Imagine magával ragadó – magyarra is lefordított – dicsőítőének, melynek ezúttal angol eredetijét csodálhatjuk meg, bolykisan átfogalmazva. A Shepherds Around The Manger az újszülött Megváltót meglátogató pásztorok hálaénekét képzeli el, a River Of Dreams pedig Billy Joel örökzöldjét szüli újjá. Ezután finom líra következik, mégpedig Pintér Béla csendes dalának feldolgozása Written In The Sand címmel. The Solution – újabb feldolgozás, fanyar stílusban, I Have A Guitar One Day Long – kedves (a koncerteken magyarul is elhangzó) saját dal a hangszertanulás kínjairól. A Bársony Bálint meleg szaxofonhangjával felzengő Psalm 23. az album egyik csúcspontja. A Bolyki testvérek megmutatják, hogyan kell szívből imádkozni, jó zenét szerezni és szépen, stílusosan frazeálni (nem úgy, mint hazai megasztárocskáink). A Let There Be Light a német eredetű ProChrist 2009-es rendezvényére készült himnusz átdolgozása, a Behind The Curtain pedig egy közösségi ének ihletett tolmácsolása. Az utolsó előttiként érkező Moto Perpetuo igazi különlegesség: Lendvay József ördögi virtuozitással kelti életre Paganini hegedűszólóját, bolykiék pedig ügyesen, apró poénokat elejtve harmonizálnak. A záró Our Power a 45 percnyi albumot szépen összefoglaló hitvallás. Az együttes pedig emeli a tétet: 2009. december 20-án a Millenárison adnak karácsonyi koncertet, s már kanyarban a következő korong.

Az elképesztő igényességgel összerakott és felvett albumot, tévészerepléseiket, a Brubeck-féle Take Five szenzációs átültetését, valamint az elsöprő humorú nyulacskás feldolgozásaikat hallgatva tán nem is gondolnánk: a csapat tagjai egytől egyik magasan képzett hangszeres zenészek. A felkészültség azonban mit sem ér, ha nincs áldás a munkán. Bolykiék elmondhatják: Isten muzsikál rajtuk.

(Bolyki Brothers: Power,  45 perc, Magneoton, 2009)

Paksa Balázs

Megjelent: Teofil, 2009. december