www.villanyharfa.hu

Lelkiségi mozgalmak

Lelkiségi mozgalmak a magyar katolikus egyházbanA zsinat utáni időkben induló, vagy akkor új erőre kapó lelkiségi mozgalmak és új alapítású közösségek egytől egyig fontosnak tartották – és tartják ma is –, hogy sajátos karizmáikat és az általuk képviselt örök értékeket újszerű formák és közérthető nyelvezet segítségével vigyék közelebb az emberekhez. A kétezer éves jézusi üzenet radikális újrafelfedezése olyan irányzatokat hívott életre, melyek a megújulás eddig járatlan vagy már elfeledett útjait és lehetőségeit keresik az Egyházban.

Liturgia és ökumené

A liturgiáról ökumenikus megközelítésbenLiturgikus tudatosságunk elmélyítése fontos szerepet kell, hogy játsszon abban, hogy a hitünket megfordító üdvtörténet eseményeit valódi ünnepekként éljük át. Bár saját felekezetünk liturgikus világának megismerése szüntelen feladat, néha érdemes kitekinteni, melyhez jó kiindulás az a Xeravits Géza szerkesztette tanulmánygyűjtemény, melynek címe A liturgiáról ökumenikus megközelítésben.

Adoremus

Török József: AdoremusBár nagy népszerűségnek örvend, ezúttal nem az Új Ember Kiadó immár több éve megjelenő praktikus kézikönyv-sorozatáról készülök írni, a téma azonban ugyanaz: liturgiánkról van szó, ám nem pusztán mise-mutatóként, hanem hasznos összefoglalóként. Török József eredetileg 1977-ben kiadott, Adoremus című rövid kötete hiánypótló, amit jelez a 2008-as, már negyedik (ezúttal javított és bővített) kiadás.