www.villanyharfa.hu

Szentmise-kalauz

konyvjegyzet_szentmise_kalauzEgy idős pár érkezik a templomba. Lassú, törődött léptekkel foglalják el helyüket – ugyanazt a helyet évek óta. Természetesen elöl, hogy mindent lássanak, halljanak – hogy részt tudjanak venni a liturgiában. Az idős férfi rutinos mozdulatokkal kinyitja a maguk által hozott egyik alkalmi széket, segít leülni rá feleségének, majd miután végzett, előveszi a magáét, és szintén leül. Mindezt csendben, némán, biztos mozdulatokkal. Évtizedek által bevésett rutin-gyakorlatokat látunk, melyek mégis a törődő, tettekben megnyilvánuló szeretet jelei.

Amikor az író, Tomász Kwiecieň domonkos szerzetes által felidézett képet olvastam, már tudtam, hogy szeretni fogom ezt a vékony kis könyvet, melynek címe Szentmise-kalauz röviden. Ugyanis – mutat rá szerzőnk – értelmezzük bárhogyan is egyházunk liturgiáját, az lényegét tekintve Isten felénk áradó gondoskodó szeretete – csakúgy, mint az idős férfi csendes törődése feleségével. A könyv nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy bevezesse az olvasót a katolikus szentmise titkaiba, szimbólumokat tegyen világossá, gesztusok és rituálék eredetét magyarázza meg, s felvázolja a mögöttes lelki mozgatórugókat – mindezt csupán száz-egynéhány oldalban. Tomász Kwiecieň alaposan átimádkozott prédikációinak 1999-ben leírt változatai hívogató olvasmányok, s a rövid, tárcaszerű terjedelem egyszerű, mégis lényegretörő fogalmazásmóddal párosulva könnyű és lélek-emelő olvasnivalóvá avatják a kis könyvet. Külön kiemelendő a szerkesztők pontosságra törekvése a hivatkozások megjelölésénél, ugyanis az író több pápai dokumentumból is idéz, valamint bőséges kincsestárat tár elénk azzal, hogy az első századok egyházatyáinak liturgiával kapcsolatos gondolataiból merít.

Isten gondol ránk, ennek biztos jele maga a liturgia. Szeretetének aktusa akkor is megtörténik, ha mi épp alkalmatlanok vagyunk. Tomász Kwiecieň hangsúlyozza, a szentmise a legnagyobb kegyelemközvetítő, sugárzása szinte némán hatja át életünket – ha engedünk Isten törődésének.

(Tomász Kwiecieň OP: Szentmise-kalauz röviden, Paulus Hungarus–Kairosz, Budapest, 2003, 135 oldal, 1 700 Ft)

Paksa Balázs