www.villanyharfa.hu

Adoremus

Török József: AdoremusBár nagy népszerűségnek örvend, ezúttal nem az Új Ember Kiadó immár több éve megjelenő praktikus kézikönyv-sorozatáról készülök írni, a téma azonban ugyanaz: liturgiánkról van szó, ám nem pusztán mise-mutatóként, hanem hasznos összefoglalóként. Török József eredetileg 1977-ben kiadott, Adoremus című rövid kötete hiánypótló, amit jelez a 2008-as, már negyedik (ezúttal javított és bővített) kiadás.

A szerző – az alcím tanúsága szerint – az egyházzenét művelők számára írta művét, ez azonban nem kell, hogy megtévesszen minket: egyszerű, közérthető fogalmazása, világos, áttekinthető szerkezete bárki számára könnyű olvasmánnyá teszi e könyvet. A kötet fontos bevezetést ad a katolikus liturgia kialakulásába, rendszerébe és működésébe, tehát nem csupán a szentmiséről olvashatunk: szó kerül az imádságok legalapvetőbb fajtáiról, egyszerű magyarázatot kapunk legfontosabb liturgikus kifejezéseink értelméről, kialakulásáról, és a szerző emellett kifejti a liturgiában használt leggyakoribb jelek, szimbólumok jelentését, funkcióját is. A következő fejezet a szentmise történetével, felépítésével és értelmével foglalkozik, ezután pedig a liturgikus évről, a zsolozsmáról, valamint a szentségek liturgiáiról is olvashatunk.

Érintőlegesen szóba kerül a liturgikus könyvek használata, liturgia és misztérium kapcsolata, valamint a szent zene szerepe is. Ez utóbbi részben találunk két olyan, türelmetlen és meglehetősen szubjektív megállapítást, mellyel bízvást tudnánk vitatkozni, ám ettől eltekintve a könyv kitűnően foglalja össze azokat az ismereteket, melyekkel minden katolikusnak tisztában kellene lennie, ha liturgiánkról beszélünk. Bevezetésként és alapvető tájékozódásunk segítőjeként is bátran ajánlható tehát Török József könyve arról, ahogy egyházunk keretei között dicsérhetjük az Urat.

(Török József: Adoremus – az Egyház liturgiájának ismerete az egyházzenét művelő fiatalok részére, Ecclesia Kiadó, Budapest, 2008, 216 oldal, 880 Ft)

Paksa Balázs