www.villanyharfa.hu

Énekszám-átváltó táblázat

konyvekNépszerű énekeinkből több válogatás is megjelent az évek során. A zenei szolgálatra való felkészülésben ez néha kavarodást okoz: a kiválasztott dalt vajon melyik énekeskönyvben találjuk meg, és milyen szám alatt, hányadik oldalon? Hogy segítsük az eligazodást, készítettünk két táblázatot a legnépszerűbb énekeskönyvek számozásaival, egyet a gitáros, egyet az orgonás énekeknek.

A gitáros táblázatban a négy legelterjedtebb énekeskönyv számai szerepelnek: a sárga, a zöld, a kék és a barna könyv dalcímeit gyűjtöttük össze. A sárga, zöld és kék oszlopok énekszámokat jelölnek, a barna azonban – mivel abban az énekeskönyvben nem használtak sorszámozást – az oldalszámokat közli. Azok a dalok, amelyeknek kezdősora eltér a közismert címüktől, mindkettővel szerepelnek a listában, hogy biztosan mindenki megtalálja, amit keres.

Egyes válogatások sajnos elég nagyvonalúan kezelik a szerzők feltüntetését – a sárga könyvben ez teljesen hiányzik, a kékben pedig sok a téves hivatkozás –, ezért egyúttal igyekeztünk a művek eredetéről is a lehető legpontosabb információkat fellelni. Régi és új kották, szerzői kiadású bakelitlemezek, kazetták és CD-k borítói, valamint külföldi internetes oldalak alapján szedtük össze az adatokat, amik a táblázatba kerültek.

Az orgonás fájlban a Hozsanna / Szent vagy, Uram! és az Éneklő Egyház verses énekei találhatók - nem vettük tehát bele a gregorián zsoltárokat és antifónákat, amelyeket csak az utóbbi kiadvány tartalmazza. A Hozsannával elletétben az Éneklő Egyházban kották és szöveges részek – imák, elmélkedések, magyarázatok – váltakozva követik egymást, ezért a könnyebb tájékozódás érdekében mind az énekek sorszámát, mind az oldalszámot feltüntettük.

Mindkét listában betűrendbe szedve szerepelnek a dalcímek, de igény szerint átrendezhetők. Aki például arra kíváncsi, hogy a kék könyv énekeit melyik más kiadványban milyen szám alatt találja meg, az jelölje ki a kék oszlopot, és másolja át a címek oszlopa elé, majd jelölje ki az egész táblázatot (a fejléc kivételével), és kattintson a betűrendbe szedés (A-Z) ikonra. A táblázatkezelő program mindig az első kijelölt oszlop alapján végzi a sorba rendezést, így előre kerülnek azok a sorok, amelyekben az első (a példában a kék) oszlop tartalmaz adatot, és hátrébb sorolódnak azok, amelyekben a kék cella üresen maradt, vagyis amelyik énekek nincsenek benne a kék könyvben. Fontos, hogy a rendezés előtt az egész táblázatot jelöljük ki, ne csak az első oszlopot, különben összekeverednek a számok és elszakadnak a hozzájuk tartozó dalcímektől.

A munkához az alábbi kiadványokat használtuk:

  • Sárga könyv = Áldjad én lelkem az Urat! – Válogatás a katolikus karizmatikus megújulás dalaiból (Marana Tha, 2000)
  • Zöld könyv = Szentlélek, jöjj! – Válogatás a katolikus karizmatikus megújulás dalaiból 2. (Marana Tha, 2007)
  • Kék könyv = Énekelj az Úrnak! (Bencés Kiadó, 1999)
  • Barna könyv (Tégla) = Dicsérlek én! (Hajszoló Egyesület, 2000)
  • Hozsanna - Teljes kottás népénekeskönyv (Szent István Társulat, Budapest, 2003)
  • Éneklő Egyház - Római katolikus népénektár (Szent István Társulat, Budapest, 2000)

Gitáros énekszám-táblázat:

   .xlsx  (Microsoft Excel 2007 vagy későbbi verzióhoz, szebb színekkel)

   .xls  (Microsoft Excel 2003 vagy korábbi verzióhoz)

Orgonás énekszám-táblázat:

   .xls

A fájlok LibreOffice-szal is megnyithatók. (LibreOffice: ingyenes irodai szoftvercsomag, letölthető innen.)

Köszönet azoknak, akik a begépelésben segítettek! 

A táblázatok adatai utoljára frissítve: 2013.07.02.