www.villanyharfa.hu

Legális szoftverek

Legális szoftverekKépzeljük el, hogy egy templom szerencsés zenekara egy adományozótól projektort és laptopot kapott, hogy segítse az énekszövegek kivetítését, és más, a zenei szolgálattal és a közösségi élettel kapcsolatos feladatokat. A számítógép azonban üres, legfeljebb operációs rendszer van rajta, vagy még az sem, a plébániának pedig nincs pénze drága szoftverekre. Rettentően visszás volna a templomi eszközt másolt, illegális programokkal működtetni, igaz?

Szerencsére ma már szinte minden felhasználási területhez készülnek freeware alkalmazások. Némelyik talán nem annyira professzionális, mint fizetős társai, de a legtöbb esetben tökéletesen alkalmasak arra, amit elvárunk tőlük.  Összegyűjtöttünk néhány ingyenes szoftvert a példabeli templomi zenekarunk számára, természetesen azzal a szándékkal, hogy olvasóinknak is segítsünk megfelelő eszközöket találni a különböző feladatokra, a diavetítéstől az éneklapok és plakátok készítésén át a kottázásig és zeneszerkesztésig.

Egy-egy felhasználási területhez számos program készül, az alábbi összeállítás csak egy indulási segédlet, amolyan kedvcsináló. Egyáltalán nem muszáj az itt felsorolt szoftvereket használni; akinek más szimpatikus, vagy jobbat talál, próbáljon ki bátran többfélét is. A lista végén letöltő oldalakat is ajánlunk.

Linuxwww.linux.hu , ubuntu.hu
Ha operációs rendszer nélkül kaptuk a gépet, vagy csak már unjuk a Windows sok problémáját, nem is találhatnánk jobbat a Linuxnál. Nagyszerű, folyamatosan fejlesztett operációs rendszer, félévenkénti frissítéssel és lelkes magyar felhasználói közösséggel. Az alapszintű kezelését gyorsan meg lehet tanulni, futtathatók rajta a gyakoribb windowsos programok is, és gyakorlatilag vírusmentes. Az Ubuntuval pozitív tapasztalataink voltak, de a többi változat is kiváló, csak ízlés kérdése, ki melyiket választja. Mielőtt belevágunk a telepítésébe, érdemes tájékozódni a fórumokon. A kevésbé vakmerő felhasználóknak jó hír, hogy a rendszer közvetlenül a telepítő CD-ről is futtatható, így ki lehet próbálni anélkül, hogy ténylegesen felraknánk a számítógépre.

Avast!www.avast.com
Ha Windows fut a gépünkön, szükségünk lesz vírusvédelemre. Az ingyenes vírusirtók közül az Avast! az egyik legnépszerűbb. Egy ilyen program akkor jó, ha minél kisebb erőforrás-igénnyel, és szinte láthatatlanul teszi a dolgát, nekem ezért tetszett jobban az Avast! a szintén ingyenes és népszerű AVG-nél.

DiaTÁRdiatar.eu
Zseniális, magyar fejlesztésű diavetítő program, kifejezetten templomi használatra. Rengeteg trükköt tud, például fejjel lefelé, oldalra fordítva vagy épp a vászon háta mögül vetíteni, akkordokat mutatni a zenészeknek, stb. A legvonzóbb tulajdonsága azonban az, hogy a legtöbb hazai orgonás és gitáros énekeskönyv szöveganyaga már benne van, nem kell a gépeléssel és a szerkesztéssel vesződni. Persze bele is javíthatunk, vagy kiegészíthetjük saját dalokkal, ha akarjuk. A kántor és a gitáros zenekar ugyanazt a programot használhatja, és így egyetlen projektor és egy laptop – vagy akár egy régi PC – kiválthatja mind az éneklapokat, mind a régi diavetítőt. A Diatárnak Linuxra optimalizált változata is elérhető.

MuseScoremusescore.org
Végre egy ingyenes, jól használható kottaszerkesztő program! A kezelését gyorsan meg lehet tanulni, és ha belejön az ember, pillanatok alatt készíthet akár bonyolultabb kottákat is. A fejlesztése nem régóta folyik, ezért vannak még gyermekbetegségei (pl. néhány menüpontot elfelejtettek lefordítani magyarra), de ezek a használhatóságot érdemben nem befolyásolják, és valószínűleg előbb-utóbb el is tűnnek majd. Linuxra is elérhető.

OpenOfficeopenoffice.org
Nem élet az élet irodai csomag nélkül! Az OpenOffice a Microsoft Office pénztárcakímélő alternatívája, szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, stb. Kicsivel kevesebbet tud, mint például a MS Word, és a működésébe is bele kell tanulnia annak, aki mást szokott meg, de alapvetően jól használható, logikus programokat kapunk a csomagban. Mindent tud, ami éneklapok szerkesztéséhez, táblázatos nyilvántartáshoz és más, a zenei szolgálattal kapcsolatos feladatokhoz szükséges. Nagy előnye, hogy egyetlen kattintással pdf-be menthetjük a dokumentumokat.

Dafontdafont.com
A szövegszerkesztőhöz mutatós betűk is kellenek. A dafont.com oldalon rengeteg ingyenes fontot találunk, mindenféle stílusban. Sajnos a magyar ékezeteket csak egy részük ismeri; ezek megtalálását megkönnyíti, ha a keresésnél bejelöljük az Euro és az Accents négyzeteket. Mintaszövegnek írjunk be valami olyant, amiben szerepelnek a problémás ékezetek, hogy azonnal lássuk, érdemes-e az adott betűtípust letölteni (pl. a klasszikus „árvíztűrő tükörfúrógép” szöveg segíthet). A fontok magukban vagy zip-be tömörítve kerülnek a gépünkre. Kicsomagolás után a helyi merevlemez WINDOWS/Fonts mappájába kell őket telepíteni. A letöltőoldal sajnos csak angolul beszél, de nem kell nagy nyelvtudás a használatához.

DoPDFwww.dopdf.com
Akár OpenOffice-t használunk, akár Word vagy más szövegszerkesztőt, szükségünk lehet egy pdf-készítőre. A pdf olyan, nem szerkeszthető dokumentumot jelent, amely minden gépen ugyanúgy néz ki. Ebben a formátumban képet, szöveget, táblázatot vagy akár kottát is átvihetünk és megnyithatunk olyan számítógépen is, amelyre nincsenek telepítve azok a programok, amikkel a fájlokat létrehoztuk (pl. a kottaszerkesztők egyedi formátumokkal dolgoznak, amiket a program hiányában nem lehet megnyitni, csak ha képként vagy pdf-ben mentjük a kottát). Számos alkalmazás készült erre a célra, de a különleges betűkkel nem mindegyik birkózik meg. Sok kísérletezgetés után én a doPDF-et választottam. Nem tökéletes, de eddig ez a legjobb, amit találtam. Telepítés után virtuális nyomtatóként üzemel, tehát a dokumentum nyomtatása panelen a nyomtatók közül ezt kell kiválasztani, aztán a fájlt „kinyomtatni”, ekkor a program pdf formátumban menti.

Adobe Readeradobe.com
Pdf formátumú dokumentumok megnyitására alkalmas program. Sok más pdf-megjelenítő is létezik, de ez a legismertebb.

Scribuswww.scribus.net
Nyílt forráskódú profi kiadványszerkesztő. Plébániai újság, saját énekeskönyv, emlékalbum, nyomdai előállításra szánt kiadványok készítéséhez tökéletes. Gyakorlottabb felhasználóknak ajánljuk.

GIMPwww.gimp.hu
Komoly képszerkesztő szoftver, az Adobe Photoshop ingyenes alternatívája. Plakátok, igekártyák és hasonlók készíthetők vele.

RealPlayerwww.real.com
Népszerű médialejátszó. A Virtuális Plébánia KépHangTárában is alkalmazott realmedia (.rm, .ram) formátumot csak ezzel lehet megnyitni. Magyar nyelvű verzió sajnos nincs belőle, de minimális nyelvtudás is elég hozzá.

Youtube Downloaderyoutubedownloader.com
A Youtube videómegosztóról tölthetünk le vele felvételeket, amiket aztán át is alakíthatunk más videó- vagy zenei formátumba. Néha frissíteni kell, mert a régebbi verziók egy idő után már nem működnek.

Format Factory – format-factory.en.softonic.com 
Egyszerű, praktikus konvertálóprogram, amellyel képeket, audió- és videófájlokat alakíthatunk át sokféle formátumba. Még a problémásnak számító realmedia fájlokkal is megbirkózik.

Audacityaudacity.sourceforge.net
Ingyenes zeneszerkesztő. Segítségével digitalizálhatunk, megvághatunk és megtisztíthatunk különböző hangfelvételeket. Az újabb kiadásai unicode-ban tárolják a fájlneveket, amit nem minden médialejátszó tud értemezni. Akinek ez problémát okoz, javaslom, használja az 1.2.6-os verziót.

További szoftverekért nézz körül itt:
download.chip.eu
www.szoftverletoltes.hu
Origo szoftverbázis
downloads.hu
letöltés.lap.hu

.