www.villanyharfa.hu

imperfectum: Megadatott nékem

„Egy másik világról éneklünk.”

imperfectum: Megadatott nékemNoha a műfajjal kapcsolatban sokan a zene minőségéről beszélnek, a keresztény gitáros zene a kezdetek idején (s tán még ma is) elsősorban valami másnak a kifejeződése volt: a tagok személyes hitén alapuló kisközösség elsősorban lelki életet élt, s ha zenélésre adta fejét, csak másodsorban tette azt. Manapság, a keresztény könnyűzene színpadi pályafutásának divatját figyelve különösen is fontos ez, amit az imperfectum együttes nevében és felfogásában is nagyon komolyan vesz.

A valóban egészen minimalista Egyszerű szavak („igazából ez egy anti-album” – jegyezte meg akkoriban a zenekarvezető Gégény István) és az egységesebb, vonóskart segítségül hívó Hangodat keresem után a tíz éves fennállás ajándékaként tavaly megjelent Megadatott nékem hasonló utakon jár. Új és régebbi dalok kiegyensúlyozott csokraként elmélyülésre és vidám dúdolásra egyaránt kínál muzsikát, miközben őrzi az előző munkák erényeit.

imperfectumA visszafogott, alapvetően az ima ugródeszkájaként funkcionáló dalfüzérben felfénylik a Lélek szerint régóta várt stúdiófelvétele, a gyönyörűen formált, finoman kiviruló Csak csendesen, az előző album világára visszautaló Hétköznapi csodák, illetve a legelső lemezen még prózában elhangzó Egyre csendesebben okos megzenésítése. Szép élményként lep meg Simon András és Szent-Gály Kata egy-egy verse, egy jól eltalált, ritmusos refrén (Szeressétek egymást), egy incselkedő ellenszólam (Költözz belém), egy – a dalnak egyedi ízt adó – szokatlan basszuslépés (Nézz reánk). Az album pörgősebb (Költözz belém, Mily jó az úr, Nagyon jó) és középtempós (Imádlak, Megadatott nékem) dalai visszafogottan brummogó elektromos gitárral és dobfelszereléssel pedig a csapat rockosodási igényét is jelzik. A zenekar honlapján regisztrálva a lemez 14 dalához két bónuszt is kapunk: A szívünk vár magával húzó imádsága a 2008-as Magyar Sydney rendezvényre született, a másik szám pedig a Nagyon jó lírai hangulatba átfogalmazott hangszeres változata.

„Közösségünk, ha lehet egyáltalán ilyesmit kívánni, szeretne minél kevesebbet zenélni. Arra vágyunk, hogy a mai, zajos világban visszalopjuk az emberek szívébe a csendet, az elmélkedést. Hisszük, hogy ez nemcsak a világtól elvonultan élő emberek sajátja, hanem mindannyiunk közös kincse.” – olvasom az együttes honlapján. A Megadatott nékem – noha a dalok zeneisége és a profi felvétel önmagáért beszél – igazából lelkigyakorlatos, nem stúdiólemez. Dalai nem esztétikai méricskélés alanyaiként, hanem – a műfaj igazi küldetéséhez hűen – élőben, imádságos közegben működnek igazán. Akkor, ha a Lélek eszközei. És ez nem kifogás, nem felmentő körülmény, hanem a lehető legfontosabb szempont akkor, amikor egyre kevesebb érzékünk van a valódi ima csatornáinak megtalálására.

(imperfectum: Megadatott nékem, 50 perc, Szerzői kiadás, 2010)

Paksa Balázs