www.villanyharfa.hu

imperfectum: egyszerű szavak

egyszerű szavak„Ha tudnád, ha csak megsejtenéd,  / hogy a felszín alatt mi rejtezik! / Van egy másik világ, létezik – / és egyre csendesebben int feléd.” Az idézett néhány sor egy karthauzi szerzetessé lett fiatal verséből való, s egy 2005-ben, egyszerű szavak címmel megjelent stúdiólemezen hangzik fel az imperfectum együttes előadásában. imperfectum: igen, így, kisbetűvel. A zenekar születését e fiatalember döntésének köszönheti, s célkitűzése, hogy dalaival – paradox módon – minél több csendet teremtsen hallgatóságában, egyúttal figyelmeztetve arra, hogy Isten jelenlétében az ember rádöbben végletes törékenységére és tökéletlenségére.

imperfectum stúdiófelvételA Gyerekmaroson és meditatív alkalmakon már többször zenélő együttes első stúdióalbumát kézbe véve valóban az egyszerűség tűnik fel először. A visszafogott, ám ízléses külsőhöz hasonló maga a zene is. Egy gitár szól (néha kettő) vagy zongora és az ének dallama, csupán néhány dalnál kapcsolódik be a játékba fuvola, hegedű, basszusgitár, gordonka vagy éppen többszólamú ének. Elsőre unalmasnak, mi több, egyenesen közhelyesnek találhatnánk mindezt, ám az album a kitartásunkban bízik: abban, hogy nem hagyjuk magunkat, és újra meghallgatjuk. Virtuóz futamok, zenei ötletek sziporkázása, költőien szárnyaló verssorok – azt hiszem, rossz helyen és rossz időben kérném számon őket. A 16+2 dal mellé ugyanakkor igényes kinézetű multimédiás mellékletet is kapunk a dalok szövegeivel, történetével, valamint sok-sok képpel és még néhány meglepetéssel.

Vannak olyan művészeti alkotások, amelyek nem befejeznek, hanem elindítanak és kinyitnak minket: mind-mind megannyi ugródeszkaként. Egyszerűség és kiindulóponti beállítottság – így működnek a népdalok, a taizéi énekek, a gregorián, és így működnek az imperfectum együttes dalai is. Ha van hozzájuk türelmünk és hagynánk őket, bennünk is hatni kezdenének. Egyre csendesebben.

(imperfectum: egyszerű szavak, 65 perc, Szerzői kiadás, 2005)

Paksa Balázs

Megjelent: Ünnepi Harangszó, 2005. május-június