www.villanyharfa.hu

Görög Andrea: Keresztút

Szentkút, GencsapátiElterjedt szokás, hogy nagyböjt idején különféle, gitáros énekkarra íródott keresztutak hangzanak fel itt-ott, ezek közös jellemzője azonban, hogy előadásra termett dalfüzérek. Önmagukban is lelki tartalmat hordozva tulajdonképpen a keresztúti állomások elmélkedéseinek szerepét töltik be, s megtanulásuk több esetben komoly felkészülést és alapos gyakorlást igényel. Görög Andrea Keresztút című műve talán az első azon darabok sorában, melyek a gitáros műfajon belül kifejezetten liturgikus használatra készültek.

E zenés keresztút szerkezetében illeszkedik a hagyományos keresztúti énekekhez, hiszen egyetlen dallamra énekelhető mind a tizennégy versszak, hasonlóan a Hozsanna énekeskönyv közismert 78-as vagy 64-es énekéhez. A zenészek és a hívek számára egyaránt könnyen megtanulható, jó fekvésű dallamhoz sallangmentesen tömör, a történésekre koncentráló szöveg párosul, melyben sok-sok biblikus utalás van elrejtve.

Ha nagyböjt, akkor keresztútjárás. S ha mai zenével szeretnénk szolgálni a Krisztus szenvedését végigimádkozó szertartáson, nehezen találunk alkalmasabbat Görög Andrea honlapunkról is letölthető Keresztútjánál.

(Görög Andrea: Keresztút,  kb. 8 perc, amatőr felvétel, 2004)

Paksa Balázs