www.villanyharfa.hu

Gryllus: Halld meg szavaimat Isten!

Gryllus: Halld meg szavaimat Isten!Keresztény énekek Kaláka-stílusban? Igen is, meg nem is. Gryllus Dániel vallásos dalait felsorakoztató albumainak legújabb darabját, a 2010 végén megjelent Halld meg szavaimat Isten! albumot hallgatva egyből észrevesszük: a Kaláka vezetője ha akarná, sem tudná levetni évtizedek alatt kicsiszolódott zenei stílusát, mely leginkább a kortárs akusztikus kamarazene kifejezéssel írható körül. A Kaláka szertelenségéből persze kevesebbet őriz ez a muzsika, ami azonban ezúttal javára válik: egyszerűbb, kerekebb dallamai könnyebben emelik a lelket Istenhez.

A Gryllus-testvérek és Sebestyén MártaA lemez tizenegy új zsoltármegzenésítést rejt, s a korongba belehallgatva nagy meglepetések nem várhatóak: az 1997-ben megjelent Tizenöt Zsoltár szinte egyenes folytatásával van dolgunk. Gryllus Dániel állandó szerzőtársa, Sumonyi Zoltán három bibliafordítást is felhasznált az imádkozó embernek már évezredek óta segítséget nyújtó zsoltárok verses átültetéséhez, a zeneszerző pedig ezúttal is a letisztult, egyszerű formákhoz ragaszkodott. Az album muzsikája tehát akusztikus régizenei hangvételű (pl. 78. Zsoltár, 39. Zsoltár és a címadó 130. Zsoltár), melyet tradicionális zsidó/klezmer dallamok (a kezdő 98. Zsoltár, a királyi menyegzőt megéneklő 45. Zsoltár, illetve a záró 148. Zsoltár) és középkori, valamint reneszánsz hatások (az „Erős vár a mi Istenünk…” kezdősorú 46. Zsoltár és a 44. Zsoltár) színeznek. Szép élmény a 104. Zsoltár nyugodt, lírai hangulata (a dallam Sebestyén Márta szerzeménye), a 44. Zsoltár aszimmetrikus ütemmutató felé tett hangulati váltása, illetve a 19. Zsoltár szokatlan, lebegő hangnemisége.

„Mindenkor idejük van a zsoltároknak…” – írja a költő. A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta közös lemezével hagyományunk múzeumba zárása helyett újra mindennapjaink részéve szeretné tenni a zsoltárok világát. Az albumot hallgatva megállapíthatjuk, sikerrel jár, ám közben még többet is elér: szinte észrevétlenül megimádkoztat minket.

(Gryllus Dániel: Halld meg szavaimat Isten! – Tizenegy új Zsoltár, 36 perc, Gryllus Kft., 2010)

Paksa Balázs