www.villanyharfa.hu

Iváncsits Tamás: Damaszkusz

„A fáklyád égjen, szórd szét a fényt!”

Iváncsits Tamás: DamaszkuszSzent Pál megtérését, életútját és gondolatait jeleníti meg Iváncsits Tamás talán legjobb oratorikus műve, a Damaszkusz, amely 1995-ös keletkezéséből is adódóan mai zenei eszközökkel, a beat és a rock kifejezésvilágával festi meg történetét.

A rövid nyitány után rögtön egy időjátékban találjuk magunkat, a kiinduló helyzet szerint Pál élete alkonyán épp börtönben ül, s két hitetlen őrének beszélgetése indítja el az emlékezést. Egyikük unszolására az idősebb mesélni kezd, s a hallgató előtt feltárul Pál küzdelmekkel teli életútja. Ennek során többek között szó kerül István diakónus kivégzéséről, a damaszkuszi útról, majd a későbbi hittérítő vándorlásokról is. A darabban fölzeng a szentmise magyar nyelvű állandó részeinek, a nyolc boldogságnak, valamint Pál apostol talán legmegragadóbb szövegének, a szeretethimnusznak megzenésítése is, majd a mű az érdeklődő börtönőr megtérésével és a halálba induló apostol tanúságtételével zárul. A hangszerelés – valószínűleg pénzhiányból adódó – esetlegességeit bőven ellensúlyozzák a szép dallamok, a zenei folyam motívumainak visszatérései, néhány apró ötlet és a becsületesen megírt, átélhető szövegek.

Iváncsits TamásA műből színdarab is készült, melyet az 1995-ös ősbemutató óta számtalan helyen előadott a Bólyon élő szerző köré csoportosult színjátszó csoport. Egy ilyen, a pécsi Ifjúsági Ház színház-termében megtartott előadást örökít meg a Damaszkusz 2009-ben, Szent Pál évében megjelentetett DVD-felvétele is, melyet Iváncsits régi segítőtársa, az eredeti felvételben is szerepet vállaló Gál Károly rendezett.

Különleges zenei és lelki élményt adhat Iváncsits Tamás rock-musicaljének meghallgatása, mely jó szívvel ajánlható fiatal és idősebb zenekedvelőknek egyaránt.

(Iváncsits Tamás: Damaszkusz – rock-musical, 57 perc, Lámpás Kiadó, 1995)

Paksa Balázs

Megjelent: Martinus, 2008. október