www.villanyharfa.hu

Takács Antal: Megszülettél

Takács Antal: MegszülettélKarácsony közeledtével egyre gyakrabban felejtjük tekintetünket a belvárosi ajándékboltok kirakatain, noha újra és újra megfogadjuk: idén azért sem engedünk az ünnepek környéki vásárlási mizériának. De hacsak nem vagyunk időmilliomosok, jórészt kénytelenek vagyunk ily módon kisegíteni ajándékozási vágyunkat. Persze léteznek jó és rossz kompromisszumok. Takács Antal Megszülettél című karácsonyi oratóriuma szerencsére az előbbi kategóriába tartozik.

Mármint ajándékozási szempontból. Mert amúgy maga a megvalósítás éppen kompromisszum-mentes minőségével emelkedik ki a kortárs kínálatból. Takács Antal a Testvérek együttes tagjaként a kétezres évek elején kezdett foglalkozni a darab ötletével, amit komoly kidolgozás, majd egy nagysikerű bemutató követett. Az anyacsapat már nem létezik, de a 2001 végén készült – s itt meghallgatható – lemezfelvétel őrzi a heroikus vállalkozás imponáló eredményét. A ráhangoló bevezetőt szabályos nagyzenekari nyitány követi, ezután pedig elbűvölő láttató-erővel peregnek a legismertebb történet képei – muzsikában elmesélve. Takács Antal (billentyűk)Találkozunk a próféciával, tanúi vagyunk az angyali üdvözletnek, átéljük József kétségeit, a szálláskeresés izgalmait, valamint a három bölcs zarándokútját és néma várakozását. A darabban leginkább a zenei ihletettség dominál, amely alapvetően rockos hangvételű, ám sokszínű hatásaival jól adja vissza a cselekmény apró részleteit. Ha kell, lírai és bensőséges, ha kell, bizony nem finomkodik, s kegyetlen élességgel világítja meg azt, amit a szó már nem képes visszaadni. A hangszerelés – Noszticzius Vilmos munkája – nagyszabású és profi, jól használja a szimfonikus zenekar, a vegyeskar és a rockbanda egymást kiegészítő szerepeit. A karaktereket a magyar keresztény könnyűzenei mozgalom összefogásaként a műfaj legismertebb egyéniségei keltik életre. Az oratórium ezen felül néhány igazán briliáns ötlettel is szolgál: a hírhozó angyal és Mária közös éneklésének zenei megoldását hallva elégedetten csettintünk, Heródes ördögi kacajától a hideg futkos a hátunkon, a szárnysuhogással induló, fokozatosan felépülő, végül mindent elborító Glória pedig katartikus élmény.

Hányszor hallottuk már, hogy aktuális műanyagsztárok énekelte Mennyből az angyal és Pásztorok, pásztorok ömlik a karácsonyi piacok hangszóróiból... A gyomorforgató giccs ellen bátran ajánlom ellenszernek Takács Antal Megszülettél című oratóriumát: igényes, mai nyelven szól, valamint mézes-mázos szeretet-maszlag helyett az ünnep igazi titkát énekli meg.

(Takács Antal: Megszülettél, 75 perc, Múzik Bt., 2001)

Paksa Balázs

Megjelent: Teofil, 2008. december