www.villanyharfa.hu

Hazám útjain

„Legyen a dal imádság...”

Sillye Jenő: Hazám útjainVersenyre kelhet-e dalszöveg a verssel? Sokan úgy tartják, dehogyis, hiszen dallamától elszakítva suta szöveg csupán, nem önálló művészeti alkotás. Azt is érdemes emlékezetünkbe idéznünk, hogy akkor viszont minden mostanság leírt költemény szükségképpen csonka, hiszen a versek eredetileg dalszövegek voltak, s jelenlegi utódaik csupán töredékei egy hajdani egységnek. Sillye Jenő öt éve megjelent apró kötete, a Hazám útjain nem győz meg sem egyikről, sem másikról – nem célja ugyanis a győzködés. Sokkal inkább a tanúságtétel.

Ha manapság már Adamis Annától Bródy Jánoson át Müller Péter Sziámiig számos beat- és rock-klasszikus verseskötetként adja ki szövegeit, érdemes észrevennünk a hasonlóságot: ellenkultúraként, ellenszélben indult pályafutás, keresetlen egyszerűség és hiteles értékfelmutatás – eddig működik a párhuzam Sillye Jenőével. Ismertté válás, befutás, alkotói kiteljesedés, majd méltó művészi elismerés – itt már gondban vagyunk, noha hősünket a keresztény közösségi élet fiatalokkal foglalkozó köreiben máig töretlen és őszinte tisztelet övezi, zenéjének hivatalos elismerése azonban még várat magára. De félre a sántikáló hasonlatokkal, lapozzunk csak bele az énekes-gitáros dalszerző könyvébe! Abban pedig nem találunk mást, mint gondosan összeválogatott dalszövegeket, melyek csokra a kezdetektől egészen a közelmúltig ível. Az 1969-ben keletkezett Kisfiam és a 2005-ös Szólj hozzám! szép összecsengésben mutatja meg: ugyanazon emberről szólnak a sorok. Sillye Jenő nemcsak zenél, evangelizál is, melynek lenyomatát: legkiformáltabb elmélkedéseit és megragadó történeteit a dalokhoz csatolva olvashatjuk. A kiadó pedig a maga odafigyelését adta a vállalkozáshoz: valóban egy verseskötet igényességével ér fel a kötet tipográfiai-grafikai megvalósítása.

Kakukktojás tehát Sillye Jenő könyve a dalszövegeket versként közlő kötetek sorában, hiszen nem elsősorban művészi érték átadása a célja, inkább lélek-üdítő, tanúságtevő könyvecskeként segít a mindennapokban. Ahogy szerzőjének életműve is, igazi unikum.

(Sillye Jenő: Hazám útjain, Szent István Társulat, Budapest, 2006, 174 oldal, 1 300 Ft)

Paksa Balázs